Турски кораб стреля предупредително по бреговата охрана на Кипър

Кипърски кораб на бреговата охрана. [Marine Police of Cyprus]

Турски кораб от бреговата охрана изстреля предупредителни изстрели в петък (16 юли) по кипърска полицейска лодка, която патрулираше за нелегални мигранти, в близост до контролната линия край северното крайбрежие на острова, съобщават кипърските медии.

Инцидентът стана на фона на високо напрежение на острова, тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган се готви да посети кипърските турци през следващата седмица, за да отбележи годишнината от инвазията на Турция през 1974 г.

Кипърският кораб забелязал турската брегова охрана на около 11 морски мили от малкото риболовно пристанище Като Пиргос, западно от обявената от ООН линия на примирието, която разделя контролираната от правителството територия от отцепилия се север, съобщи Кипърската новинарска агенция.

Говорителят на кипърската полиция Христос Андреу каза пред медията, че катерът на бреговата охрана е бил в териториалните води на Кипър, когато се е случил инцидентът.

Той поясни, че лодката е била в редовен патрул, който проверява за нередовни мигранти, тъй като районът е част от маршрута на пристигащите от Турция бежанци.

“Тричленният екипаж на патрулната лодка, като разбрал намеренията на турската брегова охрана, се опитал да избегне инцидент и се насочил към риболовния заслон в Като Пиргос“, каза той.

“На разстояние четири морски мили от заслона, полицейската лодка получи предупредителни изстрели от турската брегова охрана. След това турският кораб отплава към Северен Кипър”, каза той.

Напрежението се засилва преди посещението на Ердоган на острова през следващата седмица. Кипърските гърци нарекоха посещението му “провокативна обиколка на изоставения морски курорт Вароша, който беше изоставен кипърските гърци след турското нашествие”.

Кипърската полиция засили както сухопътните, така и морските патрули, след като правителството обяви “извънредно положение“ през май след приток на сирийски мигранти, които препълниха приемните  центрове.

Никозия казва, че повечето мигранти влизат незаконно под контрола на правителството през буферната зона, патрулирана от ООН, от отцепилия се север.

“Изключително трудна ситуация“

Кипър, най-източната държава-членка на Европейския съюз, има най-високия дял на молби за убежище в блока на глава от населението в продължение на четири последователни години.

Никозия помоли ЕС за помощ за спиране на нелегалните мигрантски потоци от Турция.

“Въпреки огромните усилия на кипърските власти да се справят с непропорционалния миграционен натиск, ние все още сме в изключително трудна ситуация“, каза вътрешният министър Никос Нурис пред репортери през юни.

Той подчерта, че разделянето на острова от 180-километрова линия за прекратяване на огъня “създава уникални условия за развитие на незаконна миграция“.

Министърът обясни, че делът на кандидатите и бенефициерите на международна закрила в Кипър съответства на четири процента от населението на страната.

“За съжаление, през първите месеци на 2021 г. нарастващия брой нелегални пристигания, особено на сирийски граждани, по море или по суша през Зелената линия, показват тревожна тенденция“, каза той.

“Продължаващият приток на огромни брой миграционни потоци от Турция е основното предизвикателство за Кипър.“, допълни Никос Нурис.