Турция държи ключа за решаване на въпроса с миграцията в ЕС

Германия и Италия бяха сред страните-членки на ЕС, които яростно се противопоставиха на санкциите срещу Турция. [EPA-EFE / ODD ANDERSEN]

Без сътрудничеството на Турция ЕС няма да намери отговор на дългогодишния въпрос с миграцията. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на среща с италианския премиер Марио Драги.

EURACTIV видя заключенията от черновата на Съвета на ЕС, който ще се проведе по-късно тази седмица. От тях разбираме, че ЕС възнамерява да продължи финансовата подкрепа за Турция в борбата с бежанската криза.

„В момента Турция е домакин на 3 милиона бежанци. Това е голям дял от бежанците по света, което им дава правото на подкрепа“, каза Меркел и добави, че е необходимо да се мисли в перспектива.

Меркел добави, че тя и Драги „са съгласни, че без сътрудничество с Турция няма да се стигне до никъде“.

В интервю за „Ди Велт“ германският външен министър Хайко Маас заяви, че е нужна актуализация на сътрудничеството с Турция по въпросите с миграцията. Той добави, че ЕС има голям интерес да продължи да развива миграционния пакт с Анкара.

Настоящият миграционен пакт предвижда Турция да се бори с нелегалната миграция в ЕС. На свой ред Гърция се предвижда да бъде в състояние да изтласка нелегалните мигранти, които стигат до Егейските острови. В замяна ЕС приема по един сирийски бежанец за всеки задържан, като в допълнение предоставя финансовата подкрепа на Турция.

Преди това пактът беше критикуван, че предоставя прекомерно политическо влияние на режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Въпреки това на фона на нарастващата антимиграционна позиция в Европа, Турция остава важен партньор в справянето с миграцията.

На 24 юни Съветът на ЕС ще „вземе под внимание подготвителната работа за диалог на високо ниво с Турция. Разговорите ще се отнасят до въпроси от взаимен интерес като: общественото здраве, климата, борбата с тероризма и регионалните въпроси“.

„По отношение на ситуацията със сирийските бежанци в Турция, Европейският съвет взема под внимание предложението на Комисията за продължаване на финансирането на сирийските бежанци и приемните общности в Турция, Йордания и Ливан, като призовава за бързото му приемане“, се посочва в заключенията на Съвета.

През септември 2020 г. Европейската комисия представи ново предложение за миграционната политика. Предложението беше приветствано от всички като добра отправна точка. Все пак остават ключови разлики между държавите-членки на ЕС.

Източници от Комисията заявиха пред EURACTIV, че преговорите с държавите-членки не са постигнали особен напредък.  Отчасти това е заради пандемията от COVID-19. Деликатният въпрос обаче е, че преместването на бежанците e все още доброволно. Южната част на Европа недоволства заради това предложение.

Също така критиците предполагат, че миграцията е една от ключовите причини, поради които ЕС не е наложил санкции на Анкара заради провокациите в Източното Средиземноморие. Германия и Италия бяха сред страните-членки на ЕС, които яростно се противопоставиха на санкциите срещу Турция.

Източниците обясниха, че някои инициативи по въпроса могат да бъдат поставени по време на председателството на Словения в ЕС. Въпреки това предстоящите избори в Германия и Франция представляват сериозни предизвикателства, които могат да ускорят процесите.