Турция е заплашена с нови санкции от ЕС, ако не поднови диалога с Гърция и Кипър

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, италианският премиер Джузепе Конте, кипърският президент Никос Анастасиадис, френският президент Еманюел Макрон, португалският премиер Антонио Коща, испанският премиер Педро Санчес и министър-председателят на Малта Роберт Абела позират след заключителната пресконференция на седмата Среща на върха на средиземноморските страни (MED7) в Портичио, Корсика, Франция, 10 септември 2020 г. [EPA-EFE / LUDOVIC MARIN]

ЕС ще изготви списък с нови санкции срещу Турция в края на септември, ако Анкара не се върне на масата за преговори за разрешаване на териториалния спор с Гърция и Кипър. Това обявиха седемте средиземноморски държави от ЕС (EuroMed7) в четвъртък (10 септември).

Напрежението между ЕС и Турция (член на НАТО) се разпали, след като Анкара изпрати проучвателен кораб, който да очертае възможните перспективи за сондиране на нефт и газ в териториални води, за които претендират Гърция и Кипър.

Седемте членове на ЕС от средиземноморския басейн, които се събраха на срещата на върха в Корсика, потвърдиха своята “пълна подкрепа и солидарност с Кипър и Гърция пред многократните нарушения срещу техния суверенитет и конфронтационните действия от страна на Турция”.

“Ние потвърждаваме, че при липса на напредък в ангажирането на Турция с диалога и ако Анкара не прекрати едностранните си дейности, ЕС е готов да състави списък с допълнителни ограничителни мерки, които могат да бъдат обсъдени на Европейския съвет на 24-25 септември”.

Позицията на седемте държави от ЕС не отразява непременно позицията на целия блок.

През юни Кипър предложи ЕС да наложи санкции върху множество турски компании и частни лица, но не бе одобрено. Много държави членки, сред които и Германия, искат да противодействат на Турция чрез диалог.

По време на пресконференция в края на срещата на върха в Корсика гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посочи, че Анкара все още има време да прекрати проучвателните си дейности в демаркационните морски зони преди срещата на върха на ЕС по-късно този месец.

“Ще предотвратим опита на Турция да раздели Европа”, посочи Мицотакис и добави, че Гърция изпълнява дълга си да защитава границите на ЕС и очаква солидарност в замяна.

Във вторник (8 септември) френският президент Еманюел Макрон посочи, че проблемът не е в турския народ, към когото той изпитва голямо уважение, а в правителството на президента Ердоган.

В отговор Омер Челик, говорител на партията на Ердоган, написа в Туитър, че Макрон следва стар колониален рефлекс, опитвайки се да раздели Ердоган от турския народ.

“Държавата, срещу която използвате заплашителен език, е Турция. Турция ще Ви отвърне с най-подходящия отговор. Г-н Макрон, не ни бъркайте с племенните държави, които лесно можете да излъжете. Никой няма властта да отдели избрания президент от държавата и народа”, написа Челик.