Турция не подкрепя присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дава пресконференция в края на срещата на лидерите на Г-7 в централата на Алианса в Брюксел, Белгия, 24 март 2022 г. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза в петък (13 май), че не е възможно Турция да подкрепи плановете на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО и заяви, че скандинавските страни са „подслон  на много терористични организации“.

Планът на Финландия да кандидатства за членство в НАТО, който бе обявен в четвъртък, и очакването, че Швеция я ще последва, ще доведат до разширяването на западния военен съюз, което руският президент Владимир Путин имаше за цел да предотврати, като започна инвазията в Украйна.

„Ние следим развитието по отношение на Швеция и Финландия, но не сме положително настроени към подобна идея“, каза Ердоган пред репортери в Истанбул. Той добави, че е било грешка НАТО да приеме Гърция като член в миналото.

Турция официално подкрепя разширяването, откакто се присъедини към НАТО преди 70 години. Всяко решение за разширяване трябва да бъде взето с единодушие на членовете.

„Ние не искаме да повтаряме подобни грешки. Освен това скандинавските страни са подслон за терористични организации“, каза Ердоган.

„Те дори са членове на парламента в някои страни. Не е възможно да сме „за“, добави той.

Шведското външно министерство не коментира изявлението на Ердоган.

НАТО заявява, че членството е отворено за всяка „европейска държава, която е в състояние да поддържа принципите на този договор и да допринесе за сигурността на Северноатлантическата зона“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Финландия и Швеция, ако официално кандидатстват за присъединяване към най-голямата организация за сигурност в света, ще бъдат посрещнати с отворени обятия.