Турция не се стресна от санкциите на САЩ

Турският кораб за сеизмични проучвания "Оруч рейс" плава по Босфора в Истанбул.[EPA-EFE / TOLGA BOZOGLU]

Турция няма да се откаже от правата и интересите си в Източното Средиземноморие заради възможни санкции или критики от Европейския съюз, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу в понеделник, точно когато Съединените щати обявиха официално санкциите срещу Анкара.

На срещата на върха в петък лидерите на ЕС се съгласиха да наложат ограничени санкции срещу турски лица заради спора с Гърция и Кипър, но отложиха дискусиите за всякакви по-строги стъпки до март.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след срещата на върха, че лидерите планират да обсъдят износа на оръжия за Турция от страни съюзници в НАТО заради настояване на Гърция за оръжейно ембарго върху Анкара.

Според последните официални данни  на Стокхолмския международен институт за мир, основните доставчици на оръжие за Турция през 2015-2019 г. са САЩ (38% от вноса), Италия (24%) и Испания (19%).

Чавушоглу заяви пред турския парламент, докато депутатите обсъждаха бюджета за следващата година: „Не е възможно да се откажем от правата и интересите си в Източното Средиземноморие, защото ще бъдем изправени пред санкции или ЕС ще ни критикуват.“

По-рано в понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган коментира, че е разстроен от решенията на Съединените щати и ЕС, които продължават да налагат ограничения срещу Турция. Той подчерта, че страната му очаква “ЕС да не го санкционира, а по-скоро да осъществи обещанието си за пълноправно членство в ЕС”.

САЩ налагат санкции

Вашингтон наложи в понеделник дългоочакваните санкции срещу висшия турски орган за обществени поръчки и развитие, неговия председател и трима други служители заради придобиването  на руските системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2019 г.

Американският конгрес поиска санкции заради значителни военни покупки от Русия съгласно закон от 2017 г.

“Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло закона и няма да толерират значителни транзакции с руския отбранителен и разузнавателен сектор“, заяви държавният секретар Майк Помпео.

Санкциите могат да блокират специфични лицензи за износ на всякакви стоки и технологии, свързани с отбраната, а както е известно САЩ са най-големият доставчик на за Турция.

Анкара осъди санкциите на САЩ като “голяма грешка“ и заплаши да отмъсти за тях. Според турското правителство този ход би навредил на връзките между съюзниците в НАТО.

Турското външно министерство нарече решението “необяснимо”, като се има предвид, че Вашингтон многократно отхвърля предложението на Анкара да сформират съвместна работна група, която да успокои опасенията на САЩ, че С-400 заплашват отбраната на НАТО.

“Призоваваме Съединените щати да преразгледат несправедливите санкции и да поправят възможно най-скоро от тази голяма грешка“, се казва казва в позицията на външното министерство. “Турция е готова да се справи с проблема чрез диалог и дипломация по начин, достоен за духа на нашия съюз.“

Санкциите “неизбежно ще повлияят негативно на нашите отношения и (Турция) ще отмъсти по начин и време, които сметне за подходящи“, добави министерството.

В близкото минало Турция предупреди, че на САЩ може да бъде забранено да използват две стратегически авиобази в отговор на евентуални американски санкции.

Съединените щати твърдят, че решимостта на Турция да използва S-400, придобити от Москва през 2019 г., не е оставила избор, затова страната е изключена от програмата за самолетите F-35. Вашингтон смята, че страните от НАТО ще бъдат уязвими, ако страна членка използва руско въоръжение. Турция заяви, че ракетите “земя-въздух” няма да бъдат включени в системите на НАТО и не представляват заплаха.

Технологията S-400 обаче улеснява Турция в борбата със съюзник на НАТО, като Гърция.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече санкциите на САЩ срещу Турция “поредната проява на арогантно отношение към международното право“ от страна на Вашингтон, която преследва свои “незаконни, едностранни принудителни мерки“.

Турция изрази надежда за нов старт на отношенията следващия месец, когато новоизбраният президент Джо Байдън ще встъпи в длъжност. Байдън обаче посочи, че ще предприеме по-твърд подход от Тръмп.

По време на кампанията си Байдън нарече Ердоган “автократ“ и обеща да работи за овластяване на опозицията.