Турция предлага да посредничи в босненската криза, „за да осигури стабилност“

Турският министър на отбраната Хулуси Акар инспектира почетния караул на Силите за сигурност на Косово (KSF) по време на посещението си в Прищина, Косово, 28 декември 2021 г. [EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ]

Турция е готова да действа като посредник в кризата в Босна и ще направи каквото може, за да гарантира стабилност, посочи министърът на отбраната Хулуси Акар във вторник (28 декември) на фона на опасенията относно сепаратистки действия от страна на лидера на босненските сърби Милорад Додик.

Като част от посещението си в Сараево тази седмица, Акар се срещна със своя босненски колега, босненското президентство и други официални лица.

„Ние разглеждаме Босна и Херцеговина като едно цяло. Направихме всичко възможно за нейното единство и стабилност и ще продължим да го правим“, посочи Акар пред CNN Turk след проведените разговори.

„При желание Турция може да работи като посредник в Босна и Херцеговина“, коментиа Акар, без да прави допълнителни уточнения.

В необвързващо предложение, което проправя пътя за отделяне от Босна, сръбските депутати по-рано този месец гласуваха за започване на изтеглянето на автономната Република Сръбска от въоръжените сили, данъчната система и съдебната система на Босна.

След войната от 1992-1995 г.  Босна беше разделена на две автономни области – Република Сръбска и Федерация, доминирана от бошняци и хървати. Трите институции представляват ключовите стълбове на съвместната сигурност, върховенството на закона и икономическата система.

Турция заяви, че вотът на сръбските депутати е „грешен, опасен“ и може да застраши регионалната стабилност. Германия призова Европейския съюз да санкционира Додик.

Мюсюлманска Турция има силни връзки с Босна. Президентът Реджеп Тайип Ердоган често е възхвалявал лидера на Босна Алия Изетбегович, докато създава приятелски отношения с тристранното междуетническо председателство на Босна.

Додик иска да отмени всички реформи, направени след войната, и да се върне към конституцията от 1995 г., според която държавата беше представена само от основни институции, докато всички правомощия принадлежаха на регионите.

Лидерите на опозицията в Босна предупредиха, че тези действия могат да докарат Република Сръбска до нова война, докато някои босненски сърби изразиха безпокойство относно действията на Додик, опасявайки се от повторение на конфликта, докато се борят, за да свържат двата края.