Турция предупреди, че гърците ще понесат най-много щети от конфликта

Проектите "Синя родина“ не целят да нарушават ничии права, земи и води, повтори министърът на отбраната на Турция и обвини Гърция, че настоява за санкции на ЕС срещу Анкара.  [EPA-EFE / Zsolt Szigetvary]

Гърците “ще понесат най-много щети” заради двустранното напрежение и опитите да саботират турско научно изследване, предупреди турският министър на отбраната Хулуси Акар.

“Както знаете, гръцките изтребители нарушиха работата на проучвателния кораб “Чешме”, който провежда научни изследвания в Егейско море. Разбира се, подходящият отговор беше даден от нашите служители“, обяви Акар и добави, “че това отношение няма нищо общо с добросъседските отношения”. Гърция обаче официално отхвърли обвиненията, че е попречила на хидрографския кораб да проведе изследванията си миналата седмица.

На 24 февруари турските власти съобщиха, че “гръцки изтребители Ф-16 са осъществили предизвикателни полети в близост до водещия изследователски дейности в Егейско море кораб “Чешме”. Те твърдят, че един от четирите Ф-16 излетели от базата на гръцкия остров Лимни е изстрелял намирайки се на две мили от кораба топлинни капани.

Министерството на отбраната оповести че са били предприети реципрочни мерки срещу действията на гръцките самолети.

Проектите “Синя родина“ не целят да нарушават ничии права, земи и води, повтори министърът на отбраната на Турция и обвини Гърция, че настоява за санкции на ЕС срещу Анкара.

Гърция не пречи на научните проекти на Турция, заяви гръцкият външнен министър Никос Дендиас и припомни, че лично той е предложил двустранна среща в Атина преди няколко седмици, но все още чака отговора на Анкара. По време на онлайн конференция Дендиас заяви, че Турция трябва да осъзнае, че единственият начин за решаване на двустранните проблеми е чрез спазването на международното право.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди, че през март ще се проведат дискусии за Източното Средиземноморие и отношенията между ЕС и Турция.

По-рано Гърция протестира срещу Турция заради разполагането на новия проучвателен кораб в Егейско море. Тя определи изпращането на нов кораб след “Оруч рейс” като “ненужен“ ход, докато в същото време съюзниците от НАТО се стремят да възобновят преговорите за дългогодишния морски спор.

След петгодишна пауза и месеци напрежение заради припокриващи се претенции за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие и Егейско море миналата година гръцки и турски представители се срещнаха в Анкара на 25 януари, за да се опитат да сложат край на конфликта за морските зони.

Срещата в Истанбул приключи след няколко часа и двете страни, които им предстои да обсъждат спорове от десетилетия, се договориха да се срещнат отново в Атина.

Атина изпрати покана до Анкара, в която предлага преговорите да се възобновят в началото на март – преди срещата на върха на европейските лидери – и тя очаква отговор от Турция, каза говорителят на външното министерство Александрос Папайоану пред репортери.

От 2002 г. насам двете страни са провели десетки кръгове преговори, за да се опитат да поставят основите за ефективни преговори по въпроса. Но пречките остават, включително това, за което всяка страна е готова да преговаря.