Франция: Турция спря да обижда нас и ЕС, но това не е достатъчно

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан [EPA-EFE / YOAN VALAT]

Турция спря да обижда Франция и Европейския съюз, като осигури известно успокояване на отношенията, но връзките ще останат крехки, докато не предприеме конкретни действия, коментира външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан.

Анкара многократно се е конфронтирала Париж заради политиката й към Сирия, Либия, Източното Средиземноморие и други въпроси, но членовете на НАТО заявиха през февруари, че работят по пътна карта за нормализиране на отношенията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря с френския си колега Еманюел Макрон във вторник  като част от усилията за нормализиране на диалога. Първата покана за разговор дойде от страна на Ердоган през септември.

“Няма повече обиди и тонът е по-спокоен“, каза Жан-Ив льо Дриан на парламентарно изслушване късно във вторник.

Френски дипломатически източник заяви, че двамата лидери са имали обаче “откровен” сблъсък  на позиции.

Ердоган публично критикува Макрон заради законопроект, който ще  бори с това, което той нарича ислямистки “сепаратизъм“, и е изразил мнението си по време на разговора, каза източникът и добави, че френският президент е обяснил визията си за законопроекта и подчертал, че не атакува исляма.

Източникът бе категоричен, че има и положителни стъпки, включително по отношение на сътрудничеството за борба с тероризма и евентуалено прекратяване на замразяването на разрешителни за работа за френски преподаватели в университета Галатасарай.

През февруари 15 преподаватели от Франция, които работят в този университет в Истанбул, бяха изправени пред заплахата да бъдат отстранени от длъжността си в резултат на дипломатическото напрежение между Турция и Франция през последните месеци.

Турското външно министерство не беше на разположение за коментар веднага, но по-късно заяви, че Ердоган е казал на Макрон, че сътрудничеството между двете страни има “много сериозен потенциал“.

По-рано Льо Дриан заяви, че фактът, че Турция спира да изпраща изследователски кораби в спорни води в Източното Средиземноморие показва желание за възобновяване на преговорите с Гърция по дългогодишния морски спор. Според него това са положителни признаци.

“Напредъкът е крехък, защото списъкът с разногласията е много дълъг, но ние искаме здравословни отношения с Турция“, каза той, като посочи различията по отношение на Либия, Ирак и Нагорни Карабах.

“Необходими са действия и ще можем да нормализираме отношенията си, когато тези действия бъдат извършени. Засега това са просто разговори”, каза френският министър.

Гърция иска санкциите на ЕС да останат на масата

Въпреки скорошното намаляване на напрежението между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие, Атина настоява, че вариантът за европейски санкции срещу Турция не трябва да бъде изключен.

По време на междупарламентарната конференция на групата на южноевропейските държави MED7, в която влизат Гърция, Кипър, Франция, Италия, Малта, Португалия и Испания, гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви, че санкциите на ЕС срещу Анкара трябва да останат на масата “като инструмент за предотвратяване на нови провокативни и незаконни действия“.

“През по-голямата част от 2020 г. се сблъскахме с дестабилизиращо напрежение в региона на Източното Средиземноморие, причинено от опасната ескалация на незаконното и провокативно поведение на Турция срещу Гърция и Кипър“, каза Дендиас.

“Следователно е необходимо да държим на масата специфичен пакет от секторни целеви мерки, които да бъдат приложени, ако се наложи. Този инструмент ще служи за трайно предотвратяване на бъдещи провокации“, добави той.