Турция ще преговаря за Кипър само по предложение за две държави

Запустели хотели в район, използван от турските военни, в изоставения крайбрежен град Вароша във Фамагуста, Кипър, 12 май 2014 г. [Katia Christodoulou/EPA/EFE]

Турция ще се присъедини към преговорите за разрешаване на споровете за Кипър от десетилетия с предложение за създаване на две държави на острова, заяви в четвъртък говорителят на президента Ердоган – Ибрахим Калин. Той добави, че предишните неуспешни предложения не трябва да бъдат на дневен ред.

В понеделник лидерите на Гърция и Кипър заявиха, че ще приемат само мирно споразумение, основано на резолюции на ООН, отхвърляйки формулата за две държави, подкрепена от Турция и кипърските турци. Преговорите под егидата на ООН са планирани за следващия месец.

ООН ще покани двете общности в Кипър и външните министри от трите държави-гаранти – Гърция, Турция и Великобритания, за да обсъдят как да придвижат въпроса напред.  Темата породи напрежение между Анкара и Атина, както и енергийните претенции в Източното Средиземноморие.

Резолюциите на ООН призовават за обединение на Кипър като федерация с две общности. Предишните опити не успяха да обединят кипърските гърци и турци на острова, който беше разделен при турско нашествие през 1974 г., предизвикано от гръцки преврат.

“Не можем да  продължаваме да преговаряме за нещата, които обсъждахме в продължение на 40 години, още 40 години“, каза Калин в интервю за телевизия TRT Haber, позовавайки се на десетилетия неуспешни преговори за обединяване на острова.

“Сега този въпрос ще бъде обсъден под егидата на ООН“, добави той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че единственият начин за разрешаване на кипърския спор е решението за две държави, а не федерация, както предпочитат  Атина и ООН.