Украинският президент набира резервисти, но засега изключва обща мобилизация

Украинският президент Владимир Зеленски посещава фронтова позиция в Донецка област. [Уебсайт на президента на Украйна]

Украинският президент Владимир Зеленски каза във вторник (22 февруари), че въвежда набора на резервисти за специален период, но изключи обща мобилизация, след като Русия обяви, че премества войски в Източна Украйна.

Една от най-тежките кризи в областта на сигурността в Европа от десетилетия се разигра, след като руският президент Владимир Путин призна две области на Източна Украйна за независими. И двете граничат с Русия и са контролирани от подкрепяни от Русия бойци от 2014 г.

Украйна обвини Русия, че проваля мирните преговори за прекратяване на 8-годишния конфликт в Източна Украйна и се противопостави на исканията на Москва да се откаже от амбицията си да се присъедини към НАТО.

В телевизионно обръщение Зеленски каза, че все още търси дипломатически пътища за излизане от кризата и приветства готовността на Турция да участва в многостранни преговори, но каза, че Украйна няма да отстъпи никаква територия на Русия.

Обръщайки се към страната си след междупартийна среща в парламента, Зеленски обяви програма за „икономически патриотизъм“, която включваше стимулиране на местното производство и намаляване на данъка върху добавената стойност на бензина.

„Днес няма нужда от обща мобилизация. Трябва незабавно да попълним украинската армия и други военни формирования“, посочи той.

„Като върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна издадох указ за набора на резервисти по време на специален период“, каза той.

„Трябва да повишим готовността на украинската армия за всички възможни промени в оперативната обстановка“, каза той.

Зеленски критикува публично чуждестранни посолства и украински бизнесмени, че са напуснали Украйна от съображения за сигурност, и поднови призива си към компаниите да не напускат страната.

„Всички те трябва да останат в Украйна. Техните предприятия се намират на украинска земя, която е защитена от нашите военни“, каза той.

Украйна и западните страни отдавна обвиняват Русия, че е подклаждала конфликта в Източна Украйна и е изпратила войски и тежки оръжия, за да подкрепи сепаратистите от 2014 г. Москва винаги е отричала, че го прави и е настоявала Киев да води преки преговори със сепаратистки лидери, чиято легитимност Украйна не признава .

„Вчера Руската федерация призна независимостта на квази-субектите във временно окупираните територии на Украйна“, каза Зеленски.

„Днес тя ратифицира така наречените „споразумения“ и даде разрешение на президента на Русия да използва въоръжените сили в чужбина. Това е в Донбас. На територията на Украйна. „Ние не сме там“ беше заменено с официалното „все още сме тук“.

Зеленски обяви и програма за „икономически патриотизъм“, която според съобщенията ще осигури целенасочена подкрепа на определени сектори на икономиката, ще намали данъчната тежест върху предприемачите, ще ограничи проверките и ще създаде стимули за привличане на средства към бизнеса и банковата система.