Украинците казват, че воюват в черноморския град Херсон

Карта, на която териториите, вероятно контролирани от Русия, включително окупирания Крим, са оцветени в червено. [@MapsUkraine Twitter]

Украинците заявиха, че се бият в сряда (2 март) за Херсон, първият голям град, за който Русия твърди, че е превзела. В същото време Москва засили смъртоносните си бомбардировки върху големи населени места, които нейните сухопътни войски досега не успяха да завземат.

Ако бъде превзет, Херсон, стратегически град на Черно море, ще бъде най-голямото завоевание на Русия досега пп време на инвазията в Украйна, която армията им започна на 24 февруари. Херсон е жизненоважен за водоснабдяването на окупирания от Русия Крим, както и в стратегията за прекъсване на достъпа на Украйна до Черно море.

Тъй като Москва се провали в целта си за бързо сваляне на правителството на Украйна след близо седмица, западните страни се притесняват, че тя преминава към нови, далеч по-насилствени тактики, за да си пробие път в градовете, които е очаквала лесно да превземе.

Най-интензивната бомбардировка е ударила Харков, град с население от 1,5 милиона души на изток, чийто център е превърнат в бомбардирана пустош от разрушени сгради и отломки.

„Руските „освободители“ дойдоха“, каза саркастично един украински доброволец, докато той и трима други изнесят мъртвото тяло на мъж, увит в чаршаф, от руините на главния площад.

Покривът на сграда на полицията в центъра на града се срути, тъй като беше обхванат от пламъци. Властите съобщиха, че 21 души са били убити при обстрел и въздушни удари в града през последните 24 часа, а още четирима в сряда сутрин.

Apple, Exxon, Boeing и други компании се присъединиха към световните компании, които напуснаха руския пазар, което оставя Москва финансово и дипломатически изолирана, след като президентът Владимир Путин разпореди инвазията миналата седмица.

„Той си мислеше, че може да влезе в Украйна и светът ще се обърне на другата страна. Вместо това той срещна стена от сила, която никога не е очаквал или си е представял: той се срещна с украинския народ“, каза президентът на САЩ Джо Байдън в годишното си обръщение към Конгреса за състоянието на Съюза.

Американските законодатели се изправиха на крака, аплодираха и скандираха, много от тях развяваха украински знамена и бяха облечени в синьо и жълто – цветове на украинското знаме.

Русия каза, че е изпратила делегати за втори кръг от мирни преговори в Беларус близо до границата, но президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че Русия трябва да спре бомбардировките, ако иска да преговаря за мир.

Москва съобщи в сряда, че е превзела Херсон, столица на провинция с около четвърт милион души на южния фронт, но Украйна оспори твърдението.

Областният управител каза през нощта, че е обкръжен, обстрелван, а руските войски плячкосват магазини и аптеки. В сряда съветник на Зеленски каза, че в пристанището, което се намира на изхода на река Днепър в Черно море, се водят улични боеве.

„Градът не падна, нашата страна продължава да се защитава“, каза съветникът Алексий Арестович.

На юг Русия оказва силен натиск и върху пристанището Мариупол, което според нея е обградила в пръстен около цялото крайбрежие на Азовско море. Кметът на града съобщи, че Мариупол е подложен на интензивен обстрел от късно във вторник и не е в състояние да евакуира ранените.

Но на другите два основни фронта на изток и север двата най-големи града на Украйна, Киев и Харков, устояват, подложени на все по-интензивни бомбардировки.

„Ще видим… неговата бруталност се увеличава“, каза британският министър на отбраната Бен Уолъс за Путин в радио интервю. „Той не се справя, обгражда градовете, безмилостно ги бомбардира през нощта.“

В Киев, столицата с население 3 милиона души, където жителите са се подслонили през нощта в подземното метро, ​​Русия взриви главната телевизионна кула близо до мемориал на Холокоста във вторник, убивайки случайни минувачи.

В последното си обръщение към нацията Зеленски каза, че атаката е доказала, че руснаците „не знаят нищо за Киев, за нашата история. Но всички те имат заповед да изтрият нашата история, да изтрият страната ни, да елиминират всички ни.”

По-рано уморен и небръснат Зеленски, облечен в зелени бойни униформи в строго охраняван правителствен комплекс, каза в интервю за Ройтерс и Си Ен Ен, че бомбардировката трябва да спре, за да се проведат преговори за прекратяване на войната.

„Необходимо е поне да спрете да бомбардирате хора, просто да спрете бомбардировките и след това да седнете на масата за преговори.

„Логистични трудности“

Основното настъпление на Русия към столицата – огромна бронирана колона, простираща се на десетки мили по пътя за Киев – до голяма степен стои на място от дни, твърдят западните правителства. Високопоставен служител на отбраната на САЩ във вторник посочи проблеми, включително недостиг на храна и гориво, както и признаци на влошаване на морала у руските войски.

„Докато се съобщава, че руските сили са се преместили в центъра на Херсон на юг, общите успехи по осите са били ограничени през последните 24 часа“, заяви британското министерство на отбраната в актуализация на разузнаването в сряда сутринта.

„Това вероятно се дължи на комбинация от продължаващо съществени трудности и силна украинска съпротива“, добави той. Междувременно се посочва, че Русия нанася интензивни въздушни и артилерийски удари, особено по Харков, Киев, Мариупол и източния град Чернигов.

Близо 700 000 украинци избягаха от страната за по-малко от седмица, което е най-бързото разселване на хора в Европа от десетилетия.

Водещият руски опозиционер Алексей Навални каза от затвора, че руснаците трябва да протестират ежедневно срещу войната, написа негов говорител в Туитър.

Путин нареди „специалната военна операция“ миналия четвъртък в опит да разоръжи Украйна и да залови „неонацисти“, за които той погрешно твърди, че управляват страната с население от 44 милиона души. Украйна се стреми към по-тесни връзки със Запада, което Русия нарича заплаха.

Силно превъзхождани от руските военни, военновъздушните сили на Украйна все още летят и нейната противовъздушна отбрана все още се смята за жизнеспособна – факт, който обърква военните експерти.

От друга страна, въздушната сила на Русия озадачи експертите със своята неефективност.

Вашингтон и неговите съюзници от НАТО отхвърлиха искането на Украйна за налагане на зона, забранена за полети над страната, с аргумента, че това би довело до пряка конфронтация с ядрено въоръжена Русия. Но те предоставят оръжия, включително противовъздушни и противотанкови ракети, за да помогнат на украинците да се бият.

Украинският министър на отбраната Алексей Резников каза, че страната е готова да получи от чужбина ракети Stinger и Javelin, както и друга пратка турски дронове.