Украйна е „дълбоко разочарована“ от коментарите на хърватския президент

Президентът на Хърватия Зоран Миланович по време на среща на върха на НАТО в централата на Северноатлантическия договор (НАТО) в Брюксел, Белгия, 14 юни 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Украинското външно министерство извика хърватския посланик Аница Джамич в сряда (26 януари) след язвителните коментари на хърватския президент Зоран Миланович за Украйна, включително, че тя е една от най-корумпираните страни в света и не принадлежи към НАТО.

Миланович, бивш социалдемократ, известен с груби и яростни коментари, каза във вторник, че Хърватия няма да има военно присъствие в Украйна в случай на руска инвазия и че събитията в Украйна от 2014 г., известни като Революция на достойнството, са били военен преврат.

Той каза също, че Европа не е направила достатъчно, за да помогне на Киев, и че напрежението на границата между Украйна и Русия е следствие от вътрешната политика на САЩ.

В изявление във вторник вечерта украинското министерство каза, че изявленията на Миланович относно събитията от 2014 г. са обидили чувствата на украинците и чуждите граждани, които са дали живота си за европейското бъдеще на Украйна.

„Изявленията на хърватския президент за членството на Украйна в НАТО, както и за дистанцирането на Хърватия от оказване на помощ на страната ни по време на руската агресия предизвикаха дълбоко разочарование“, се казва в изявлението, като се добавя, че подобен подход „противоречи на общочовешкия ценности, като се вземе предвид горчивия военен опит на хърватския народ”.

„Хърватският президент показа своето презрение и неблагодарност за помощта, която Украйна и украинците оказаха на Хърватия по време на нейната борба за независимост, както и при борбата с опустошителни пожари миналата година“, продължава още министерството в Киев.

Украинската страна заяви, че Киев е убеден, че „тази неблагодарност е негова лична черта“ и не се споделя от хърватския народ, с когото „ни сме обединени от приятелство и взаимно уважение“.

Украинското министерство също така заяви, че изявленията на Миланович „препредават руски пропагандни разкази, не отговарят на последователната официална позиция на Хърватия в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, вредят на двустранните отношения и подкопават единството в рамките на ЕС и НАТО в лицето на настоящите заплахи за сигурността в Европа”.

Министерството на външните работи на Украйна поиска публично опровержение на „обидните изявления на президента на Хърватия“, както и „не повторяването им в бъдеще“.

Предполага се, че посланикът на Украйна също трябва да връчи съответния демарш в Загреб.

В същото време консервативният премиер на Хърватия Андрей Пленкович се извини на Украйна, „една от първите страни, признали Хърватия“, след изявленията на Миланович.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал изрази в Туитър в сряда своята благодарност към Пленкович „за неговата непоколебима подкрепа за Украйна в този момент на истината“.

Пленкович и Миланович са политически опоненти. На ниво ЕС Хърватия е представена от своя министър-председател, докато ролята на президента е предимно церемониална, той е още върховен главнокомандващ на армията и участва във вземането на решения за външната политика.