Украйна няма планове да купува газ от Русия

[Roman Pilipey/EPA/EFE]

Украинската държавна енергийна компания “Нафтогаз” посочи, че няма да възобнови купуването на природен газ от Русия, което бе преустановено в края на 2015 г., докато Москва не ѝ предложи конкурентни цени и условия.

Украйна беше един от най-големите потребители на руски природен газ до момента, в който отношенията между двете бивши съветски републики се влошиха драстично през 2014 г., когато Москва анексира полуостров Крим.

Киев спря да купува руски газ през ноември 2015 г. като увеличи покупките на газ от Европа. Част от вненесния от Европа газ е руски, но цените му са много по-ниски от тези, които Москва предлага на Киев.

Украйна предприе реформи на пазара на природен газ, включително намаляване на регулираните от държавата цени на газа за промишлени потребители. Реформата е една от предпоставките за необходимото финансиране от страна на Международния валутен фонд.

“Реформата на украинския газов пазар създаде възможност за всеки украински или чуждестранен търговец да купува газ от Русия, ако цените и условията са конкурентни. Засега обаче Русия не е предлагала договор за газ при тези условия”. Това посочи Андрей Коболев, главен изпълнителен директор на “Нафтогаз” пред Ройтерс.

“Украйна никога няма да се върне при корумпираните енергийни сделки и енергийната зависимост от Русия и те знаят това.”

Руски и украински компании подписаха петгодишен договор в края на 2019 г., гарантирайки транзита на руски газ към Европа през Украйна, само часове преди старото споразумение да изтече.

Коболев посочи, че през първата половина на 2020 г. руският монополист “Газпром” е транспортирал 25 милиарда кубически метра газ през Украйна – 45% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г.