Украйна обяви опит за преврат с руско участие, Кремъл отрича

Украинският президент Владимир Зеленски говори с медиите по време на пресконференция в Киев, Украйна, 26 ноември 2021 г. [EPA/EFE]

Украйна разкри опит за преврат с участието на руснаци, който е трябвало да се проведе следващата седмица. Това обяви президентът Владимир Зеленски на пресконференция в петък (26 ноември).

Зеленски не даде пълни подробности за заговора за преврат и не обвини руската държава в намеса, въпреки че на пресконференцията той говори подробно за заплаха от руска военна ескалация и посочи, че Украйна ще бъде готова за нея.

Кремъл бързо отрече каквато и да е роля в заговор за преврат, посочвайки, че не планира да участва в подобни действия.

Русия струпва военни сили близо до границата си с Украйна. През последните дни Киев, Съединените щати и НАТО изразиха загриженост относно възможна руска атака – предположение, което Кремъл отхвърли като фалшиво и тревожно.

„Поставени сме пред предизвикателства не само от Руската федерация и възможност за ескалация, имаме големи вътрешни предизвикателства. Получих информация, че на 1-2 декември у нас ще се извърши държавен преврат“, обяви Зеленски.

Украйна има аудиозаписи като доказателство за заговора за преврат, добави той.

През последните седмици Москва и Киев си прехвърлят вината за нарастващото напрежение. Това поражда опасения, че дълготрайният конфликт между Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти може да избухне в подновена открита война.

„Ние контролираме изцяло нашите граници и сме напълно готови за всяка ескалация“, посочи Зеленски.

Миналата седмица ръководителят на военното разузнаване на Украйна коментира пред изданието Military Times, че Русия има над 92 000 войници, струпани около украинските граници и до края на януари или началото на февруари се готви за атака.

Украйна, която иска да се присъедини към НАТО, се сдоби с голямо количество американски боеприпаси и ракети Javelin по-рано тази година, което предизвика критики от страна на Москва.

Зеленски каза още, че началникът на кабинета му Андрей Ермак скоро ще се свърже с представители на Русия относно напрежението между двете страни. Ермак също обяви, че ще се свърже с висшия служител на Кремъл Дмитрий Козак.