Украйна осъди липсата на напредък за членството си в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вдясно и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба си сложиха защитни маски за лице след изказване по време на пресконференция в централата на НАТО в Брюксел, Белгия, 13 април 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Украинските власти осъдиха нежеланието на НАТО да ускори членството на Киев в Aлианса след напрежението с Москва заради струпването на руски войски по границите.

През април украинският президент Володимир Зеленски поиска от военния блок да ускори членството на Украйна в Алианса, като заяви, че това е единственият начин да се прекрати борбата с проруските сепаратисти.

Призивът на Зеленски идва, след като Русия събра около 100 000 военнослужещи на украинските граници, което породи опасения за сериозна ескалация на дългогодишния конфликт с подкрепяните от Москва сепаратисти.

По време на съвместна пресконференция, в сряда (26 май), заедно с гостуващия генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССР)  Хелга Шмид, външният министър Дмитро Кулеба заяви, че Киев е благодарен на НАТО за политиката на “отворената врата”.

“Но не е направена нито една стъпка в изпълнение на това решение”, заяви Кулеба.

Украйна, която подаде молба за присъединяване към Алианса през 2008 г., настоява за повече подкрепа от западните сили, в опит да се спре всяка нова агресия от страна на Москва.

Членовете на НАТО все още не са склонни да подкрепят Украйна, за да избегнат засилване на напрежението с Русия.

Кулеба разкритикува решението на блока да не покани Украйна на срещата на върха на 14 юни в Брюксел, на която американският президент Джо Байдън ще присъства.

“Не можем да разберем как е възможно Украйна да не е поканена, как е възможно да не намерим формат за участие на Украйна в срещата на върха тази година”, каза той.

Киев многократно заяви, че очаква покана на НАТО да се присъедини към Плана за действие за членство (MAP), първата официална стъпка към присъединяване.

Кулеба заяви, че Украйна и друга бивша съветска държава Грузия трябва да получат такава покана тази година.

“Трудно е да си представим по-добър и по-важен момент”, каза той.

Прозападното ръководство на Украйна е в тясно сътрудничичество с НАТО и през 2019 г. парламентът прие конституционни промени, в които официално се посочват стремежите на страната за присъединяване към Алианса и ЕС.