Украйна провежда противотанкови учения на границата с Беларус

Украински войник до противотанкова ракетна система Джавелин, докато участва в генерална репетиция на военния парад в центъра на Киев, Украйна, 22 август 2018 г. [EPA-EFE/STEPAN FRANKO]

Украйна, която обвини Русия в струпване на войски, обяви, че Беларус може да изпрати мигранти по границите й, затова е започнала военни учения с противотанкови и въздушнодесантни части.

Украинската държавна гранична служба съобщи, че в „специалната операция“ на границата с Беларус са участвали войски от Националната гвардия, полицията, въоръжените сили и резерва.

„Авиацията и дронове също ще се използват активно за патрулиране и наблюдение“, се казва в изявление на службата.

Украйна е разположила 8500 допълнителни войници на границата си с Беларус. Властите в Киев обявиха, че се страхуват страната да не бъде въвлечена в мигрантската криза, заради която Европейският съюз обвини Минск, че примамва хора от Близкия изток и ги принуждава да влязат в съседна Полша. Беларус отрича, че е провокирала кризата.

Киев също се притеснява, че границата с Беларус, близък съюзник на Русия, може да бъде използвана от Москва за извършване на военно нападение.

Ръководителят на военното разузнаване на Украйна каза пред изданието Military Times този уикенд, че Русия разполага с над 92 000 войници, струпани около украинските граници и се готви за атака до края на януари или началото на февруари.

Москва отхвърли подобни предложения, които определи като „подстрекателни“. Руските власти се оплакаха от увеличената активност на НАТО в региона. Руският президент Владимир Путин каза в сряда на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че е обезпокоен от „провокациите“ на Киев за разпалване на напрежението в Източна Украйна.

Специалният представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Мико Кинунен каза в изявление, че екипи за наблюдение са докладвали за щети върху  жилищни сгради и инфраструктура от двете страни на конфликта в източните украински региони. Тези щети са причинени от тежки оръжия.

Връзките на Украйна с Русия се сринаха през 2014 г., след като Москва подкрепи сепаратистите, които завзеха част от Източна Украйна, територия, която Киев твърди, че си иска обратно.

Украинският министър на отбраната Алексей Резников посети Вашингтон тази седмица, а неговото министерство заяви, че украинското, британското и американското разузнаване са обменили информация и „бяха получени еднакви заключения“.

Резников каза, че по време на посещението си се е срещнал с министрите на отбраната на Великобритания и САЩ, които вече са започнали консултации с други страни-членки на Европейския съюз и НАТО.

„Реакцията ще бъде много остра и доколкото знам, ръководителят на Кремъл е бил предупреден за това по време на посещението на високопоставен представител на САЩ в Русия“, каза Резников.

Украйна заяви във вторник, че е трябвало да защити правото си на независимост и проведе серия от военни учения в цялата страна.

Украйна, която се стреми да се присъедини към НАТО, получи голяма доставка американски боеприпаси и противотанкови ракетни системи Джавелин по-рано тази година, което предизвика критики от страна на Москва.

Във вторник украинският флот получи два преоборудвани патрулни катера на бреговата охрана на САЩ като част от пакет от помощ за 2,5 милиарда долара.