Украйна се страхува от струпването на руски войници на границата

Руслан Хомчак, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна разговаря с Анка Фелдхусен, посланикът на Германия в Украйна, близо до село Петровско, Украйна, 7 ноември 2019 г. [Sergey Kozlov/EPA/EFE]

Русия струпва въоръжени сили в близост до украинските граници, което е заплаха за сигурността на страната, заяви началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Руслан Хомчак във вторник. Той обвини Москва в провеждането на “агресивна политика“ спрямо Киев.

В изказване пред парламента Хомчак обвини проруските сепаратисти в системно нарушаване на прекратяването на огъня в конфликта в Източна Украйна, договорено през юли 2020 г.

Украйна и Русия си прехвърлят вината за насилието в конфликта, при който според Киев са загинали 14 000 души от 2014 г. насам.

Правителствените сили и проруските сепаратисти се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието, а депутатите твърдят, че от началото на тази година са убити 26 украински военнослужещи, включително четирима снайперисти миналата седмица.

“Руската федерация продължава своята агресивна политика спрямо Украйна“, каза Хомчак пред парламента.

Той подчерта, че руски войски от различни региони се събират близо до границите на Украйна под прикритието, че поддържат бойна готовност и подготовка за учения. Според него това е претекст за  “постепенно натрупване на войски близо до държавната граница на Украйна“.

“Очаква се допълнителна концентрация на до 25 тактически групи, което заедно с вече разположените сили в близост до държавната граница на Украйна представлява заплаха за военната сигурност на държавата“, каза Хомчак.

Той добави, че Москва е разположила 32 700 военнослужещи в Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г. “Във временно окупирани територии в Източна Украйна има още 28 000 руски войници”, обясни Хомчак

Украйна, западните страни и НАТО обвиняват Русия, че изпраща войски и тежко въоръжение за подпомагане на сепаратистите. Москва отхвърли обвиненията и заяви, че предоставя само политическа и хуманитарна подкрепа на бунтовниците и казва, че руснаците, които служат в Украйна, са доброволци.