Фон дер Лайен и Шарл Мишел притиснаха Ердоган за правата на човека

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (C), председателят на Съвета на ЕС Чарлз Мишел (L) и председателят на Комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен (R) позират преди срещата си в президентсвото в Анкара, Турция, 6 април 2021 г. EPA / EFE]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изразиха дълбока загриженост относно правата на човека в Турция. Двамата високопоставени представители на Европейския съюз посетиха Анкара във вторник (6 април).

Фон дер Лайен посочи, че посещението цели да даде нов импулс на връзката на Турция с ЕС след месеци на конфликти.

Напрежението се засили заради търсенето на газ от страна на Турция в оспорваните води на Източното Средиземноморие и агресивната външна политика на страната в Северна Африка и Близкия изток.

Турският лидер обаче смекчи реториката си след като заплахата от европейски санкции се увеличиха, а приятеля на Ердоган в Белия дом Доналд Тръмп бе заменен от Джо Байдън.

Представителите на ЕС подчертаха, че са притиснали Ердоган относно влошаването на върховенството на закона в Турция и репресиите срещу гражданските и политическите права в страната.

“Въпросите за правата на човека не подлежат на преговори”, посочи фон дер Лайен. “Те имат абсолютен приоритет”.

Мишел каза, че двамата са споделили с президента Ердоган дълбоките си притеснения относно последните събития с Турция, свързани със свободата на словото и таргетирането на политическите партии и медиите.

Фокус върху миграцията

Ердоган не даде пресконференция, но кабинетът му излезе с изявление, в което потвърди позицията на Турция, че иска блокът “да предприеме конкретни стъпки в подкрепа на позитивния дневен ред”.

“Крайната цел на Турция e пълноправно членство в ЕС”, посочи кабинетът на Ердоган по повод преговорите за присъединяване, които през последното десетилетие са замразени.

Представителите на ЕС контрираха, че всяко подобрение на отношенията зависи от това дали Ердоган е надежден партньор. Ердоган бе президент и по времето, когато Турция официално започна преговори за присъединяване към блока през 2005 г.

Фон дер Лайен и Мишел се постараха да подчертаят решаващата роля, която Турция изигра за спиране на бежанската криза в Европа, давайки подслон на около четири милиона души от Сирия и други конфликтни зони.

Турция получи милиарди евро помощ съгласно споразумението от 2016 г. и фон дер Лайен посочи, че е готова да актуализира условията на сделката.

“Преразгледаната миграционна сделка между Турция и ЕС ще допринесe за справяне с проблема с бежанците и съживяване на отношенията между Турция и ЕС”, каза тя.

“Нов тласък”

ЕС напомни за възможността за визова либерализация и подобряване на 25-годишния митнически съюз между страните.

Разговорите обаче се проведоха на фона на оттеглянето на Турция от конценцията за борба с насилието срещу жени и закриването на основната прокюрдска партия в страната.

Смесените послания на Ердоган – по-меката му външна политика, но същевременно втвърдяването на позициите му у дома – принудиха блока да бъде особено внимателен в тона си.

Европейски служител, информиран за срещата от фон дер Лайен, посочи, че е твърде рано на този етап да се каже дали правата на човека и върховенството на закона ще бъдат пречка.

Самата фон дер Лайен посочи, че Турция е проявила интерес към “повторно обвързване с Европа” и че е била готова да даде “нов импулс” на връзките на Турция с ЕС.

Блокът ще преразгледа позицията си преди срещата на лидерите на Европейския съвет на 24-25 юни.

Ердоган призова Брюксел “да не позволява на някои държави членки да установяват контрол над връзките между Турция и ЕС”.

Коментарът изглежда се позовава на натиска от страна на Гърция и Франция над останалите държави членки за налагане на санкции над Турция заради сондажните  й дейности в близост до остров Кипър.

Германия е начело на усилията за деескалация на напрежението, което би могло да даде повод на Ердоган да изпълни заплахите си за отваряне на турската граница с цел безпрепятственото преминаване на мигранти към Европа.