Фон дер Лайен не успя да докаже, че комисията й е “геополитическа”

Урсура фон дер Лайен [Antonio Bat/EPA/EFE]

Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше поставена на тясно по време на посещението си в Загреб в петък (10 януари). Тя не успя да отговори убедително как ще докаже, че Комисията й е “геополитическа”, предвид слабата реакция на ЕС на нарастващите предизвикателства в региона.

Фон дер Лайен участва в пресконференция, с която беше отбелязано началото на хърватското председателство на Съвета на ЕС. Френски журналист я попита как тя ще докаже, че определението „геополитическа“, което тя сама даде на комисията, ще бъде изпълнено със съдържание в контекста на кризата на НАТО и напрежението в Ирак и в Либия.

Журналистът поиска още председателят на ЕК да вземе позиция по неотдавнашното предложение на финландското председателство за намаляване на Европейския фонд за отбрана (ЕФР) от 6 на 2,5 милиарда евро.

Фон дер Лайен, която беше министърът на отбраната на Германия, преди да заеме най-високата позиция в ЕС, не коментира предложението на финландското председателство. Каза само, че ЕФР е важен по отношение на оперативната дейност в областта на обществените поръчки за отбрана и за засилването на иновациите в европейската военна индустрия, включително за малките и средни предприятия.

За НАТО тя каза, че това е най-силният военен съюз в света и ще остане такъв. Тя завърши с думите, че “ЕС допълва НАТО”, а за колективната отбрана “винаги ще има НАТО и член 5″.

Фон дер Лайен беше попита от хърватски журналист как ЕС може да има някакво значение в Близкия Изток, където има много малко влияние. Тя отговори, че да има по-влиятелна Европа е комплекс от “много различни теми”. И посочи търговски споразумения или определяйки стандарти като европейския регламент за защита на личните данни (GDPR) като примери за измерване на влиянието на ЕС.

Фон дер Лайен говори най-общо за Близкия Изток, където напрежението и насилието нарастват напоследък. По думите й увеличаващото се насилие може да бъде спряно единствено чрез подновяване на диалога. “Появата на насилие винаги е провал на диалога”, добави тя. ЕС има много добра репутация, твърди още тя. И добави, че Съюзът има много “надеждни, проверени във времето канали за диалог”, които според нея се използват и сега.

Фон дер Лайен вероятно разочарова и италианския журналист, който я попита за кризата в Либия и евентуалното възобновяване на операция “София” в Средиземно море – морски патрул, чиято цел е да възпира трафикантите на хора. Тази операция практически не съществува във време, когато нестабилността в Либия може да доведе до масово изселване към италианските острови и брегове.

Председателят на ЕК прехвърли топката към заместника си Жозеп Борел, в чийто ресор са външните работи. Фон дер Лайен добави, че ЕС подкрепя ръководения от ООН процес в Либия и че Борел ще настоява за това. Колкото до операция “София”, фон дер Лайен каза, че е въпрос на държавите-членки да вземат решение.

Фон дер Лайен похвали Хърватия за успеха й като нов член на ЕС и каза, че опитът на страната в присъединяването може да допринесе за бъдещето на разширяването на Европейския съюз.