Фон дер Лайен обяви здравна мисия от 50 млрд. евро

Фон дер Лайен говори пред ЕП. [Frederic MARVAUX/EP]

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви инвестиция от 50 милиарда евро за укрепване на Европейския здравен съюз в годишната си реч за състоянието на Съюза.

Пред Европейския парламент в сряда (15 септември), фон дер Лайен предложи „нова мисия за здравна готовност и устойчивост за целия Европейски съюз“, която ще бъде подкрепена с инвестиция от инициативата Team Europe (съвместни дейности на ЕС, неговите държави-членки и европейските институции за финансиране на развитието, фокусирани върху конкретен сектор) от 50 милиарда евро до 2027 г. Целта е да се гарантира, че „нито един вирус никога няма да превърне локалната епидемия отново в глобална пандемия“. „Няма по-добра възвръщаемост на инвестициите от това“, каза фон дер Лайен.

По думите й е необходимо „огромно финансиране“, за да се обединят иновациите, научният капацитет, познанията на частния сектор и на компетентните национални органи.

Новият орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването (HERA) също беше във фокуса на нейната реч. HERA ще се превърне в ключов участник в укрепването на способността на Европа да предотвратява, открива и бързо да реагира на трансгранични здравни извънредни ситуации. „Това ще бъде огромен актив за справяне с бъдещите заплахи за здравето по-рано и по-добре“, обясни фон дер Лайен. Очаква се предложението за новия орган да бъде представено в четвъртък, а HERA да заработи пълноценно до началото на 2022 г.

Но тази амбиция не успя да впечатли някои евродепутати, които посочиха, че Европейският парламент ще бъде отрязан от преговорите за създаването на новата агенция.

Ще бъдат дарени още 250 милиона дози ваксини

Възхвалявайки усилията на ЕС за справяне с пандемията, фон дер Лайен подчерта успеха на цифровите ковид сертификати. „Стоях тук, пред Вас преди 12 месеца, не знаех кога и дори дали можем да имаме безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19. Но днес, въпреки критиките, Европа е сред световните лидери“, каза тя.

По отношение на стратегията за ваксинация, фон дер Лайен настоя, че ЕС „го направи по правилния начин, защото го направихме по европейски начин и мисля, че работи“.

Но не всички евродепутати са съгласни с това мнение. За германския либерален евродепутат Никола Биър „пандемията показа, че Европа няма да падне, но Европа не е направила нищо, което да промени света, или да е революционно“. За евродепутата от Зелените Бас Ейкхаут фон дер Лайен твърде много се е похвалила за ваксинацията. „Глобалната ваксинация, а не само глобалният достъп до ваксини, е следващият ни фокус“, каза той.

В момента над 70% от възрастното население на ЕС е напълно ваксинирано, а над 700 милиарда дози ваксини са доставени в блока. Сходен брой ваксини са доставени и на останалия свят.

Но докато по-голямата част от европейците са получили пълната си ваксинация, в страните с ниски доходи делът достига само 1%. Признавайки това, председателят на Комисията подчерта, че „мащабът на несправедливостта и степента на спешност са очевидни“. „Това е един от големите геополитически въпроси в наше време“, каза тя.

Към 250-те милиона дози ваксини, които ЕС се ангажира да сподели, фон дер Лайен, че още 200 милиона дози ще бъдат дарени до средата на следващата година. За да се ускорят ваксинациите извън блока, Team Europe също ще инвестира 1 милиард евро за увеличаване на производствения капацитет на иРНК ваксините в Африка.

В момента в ЕС са осигурени 1,8 милиарда допълнителни дози ваксини срещу COVID-19.

Но докато фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да бъде спокоен за нужните ваксини, тя предупреди, че блокът не трябва да е самодоволен и да продължи с кампаниите за ваксинация. „Това е достатъчно за бустер дози. Така че нека направим всичко възможно, за да не се превърне това в пандемия на неваксинираните“, заключи тя.