Председателят на ЕК очерта пътя към “нова жизненост“ след коронавируса

Урсула фон дер Лайен произнесе първата си реч "За състоянието на Съюза" пред Европарламента.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща ЕС да тръгне с нови “жизнени сили” по пътя към създаване на по-човешка и екологична икономика. В своята 80-минутна реч пред Европейския парламент Фон дер Лайен акцентира върху вече направени предложения, включително въвеждане минимални заплати за всички граждани на общността. Сред предложенията се открои намаляването на въглеродните емисиите поне с 55% до 2030 г.

Въздействието на пандемията и мястото на Европа в света след коронавируса беше в центъра на нейното обръщение, заедно с “зелените“ и “цифровите“ приоритети на Комисията.

“Вирусът ни показа колко крехка е в действителност нашата общност, когато се отнася за ценности и колко бързо може да бъде поставен под въпрос нашия съюз. Гражданите обаче искат сигурност, затова сега е моментът Европа тръгне от тази крехкост към нова жизненост“, каза Фон дер Лайен пред евродепутатите.

Първият приоритет е излизането от кризата. Европа може да направи това благодарение на икономическия си модел. “Това е преди всичко човешката икономика, която ни защитава, предлага ни стабилност и създава възможности и просперитет“, каза тя.

Фон дер Лайен открои като важни мерки срещу пандемията от икономическа гледна точка механизмът SURE за подпомагане на работниците, възможността за държавна помощ и данъчните облекчения. Според нея обаче сега е времето да се помисли и върху плановете за собствени ресурси за финансиране, които ще подпомогнат Фонда за възстановяване, който е с бюджет 750 милиарда евро.

За Мария Демерцис, заместник-директор на института „Брюгел“, икономическите аспекти на нейната реч са “почти повторение“ на известни неща, но пък оцени високо намеренията на Фон дер Лайен да отдели 37% от фонда за възстановяване за зелени цели.

Оказа се, че Фон дер Лайен беше по-категорична в речта си по отношение на външната политика. Тя  отправи смели забележки към страни, които подкопават европейските ценности по света, особено Китай, Русия и Турция.

“За онези, които се застъпват за по-тесни връзки с Русия, казвам, че отравянето на Алексей Навални с усъвършенстван химически агент не е еднократно“, каза тя и припомни случаите, наблюдавани в Грузия, Украйна, Сирия и Солсбъри, както и намесата на Русия в избори по света и предупреди, че „този модел не се променя“.

В дългата си реч фон дер Лайен изброи и много от инициативите, които възнамерява да предложи, като миграционната реформа, върховенството на закона и стратегията за ЛГБТ. Но тпредупреди, че сега няма да навлиза в подробности.

Алберто Алемано, професор по право на ЕС в Париж, подчерта, че “речта на Урсула фон дер Лайен разкрива неудобна истина: зад тържествения, самодоволен тон тази Еврокомисия няма особено ясна визия за бъдещето на Европа“.

“В момент на наложена от коронавируса трансформация европейците заслужават заслужават нещо повече от списък с политически мерки”, добави той.

А според Мария Демерцис “тонът на речта е бил точният, но е поставил големи очаквания“.

Най-големите политически групи в Парламента бяха доволни от обръщението на председателката, въпреки че някои евродепутати изразиха съмнение по някои от предложенията, например за собствените ресурси за финансиране, необходими за поддържане на Фонда за възстановяване, както и за Конференцията за бъдещето на Европа.

Игнасио Молина, старши анализатор в Elcano Insitute, изрази недоволство, че речта е била доста “разочароваща“ по въпроса за върховенството на закона.

Според него обаче речта на Фон дер Лайен е била човешка в разсъжденията си относно пандемията и икономиката, но твърда в поддържането на приоритетите (Зелена сделка и Дигитална програма) и смела на геополитическия фронт (Китай, Беларус, Северен поток, Турция, човешки права).