Франция отмени стратегически разговори с Русия заради Навални

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан и министърът на въоръжените сили Флоранс Парли по време на разговори с руския външен министър Сергей Лавров и министъра на отбраната генерал Сергей Шойгу по време на 12-ата среща на Руско-френския съвет за сътрудничество за сигурност в Москва, Русия, 09 септември 2019 г. [EPA-EFE / SERGEI ILNITSKY]

Франция отложи планираната среща между министъра на външните работи и този на отбраната и техните руски колеги в Москва следващата седмица след констатациите на Германия, че кремълският критик Алексей Навални е бил отровен.

Навални, който се лекува в берлинска болница, беше транспортиран с медицински самолет до Германия, след като здравословното му състояние рязко се влоши по време на полет до Москва миналия месец.

Германия обяви, че Навални е бил отровен с нервен агент. Русия от своя страна посочи, че не вижда доказателства, че опозиционерът е бил отровен.

Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан и министърът на отбраната Флоранс Парли трябваше да заминат за Москва, тъй като президентът Еманюел Макрон се опитва да намали недоверието между Русия и Запада, надявайки се да привлече руска помощ за справяне с някои от най-неразрешимите кризи в света.

“С оглед на настоящите обстоятелства и след разговор с руските власти беше решено заседанието на френско-руския съвет за сътрудничество по въпросите на сигурността да бъде отложено за по-късна дата”, обяви говорителят на френското външно министерство.

В четвъртък френското министерство на въоръжените сили публикува в Туитър, че преговорите ще продължат, както е планирано на 14 септември. През почивните дни Льо Дриан поиска от Русия обяснение как противник на Кремъл може да бъде отровен с нервен агент на нейна територия.

“Разговорите не биха били убедителни, ако бяха проведени при сегашната обстановка”, посочи френски дипломат.

След четиригодишно замразяване на дипломатическите посещения на високо ниво след анексирането на Крим от Русия и подкрепата ѝ за сепаратистите, воюващи в Източна Украйна, Макрон изпрати министъра на отбраната и външния си министър в Москва преди година.

Френският президент назначи и специален пратеник, който да постигне напредък по т. нар. структурен диалог от пет точки, който предложи на президента Владимир Путин.

Действията на Франция разтревожиха други държави-членки на Европейския съюз, които са на мнение, че нищо съществено не се е променило, за да бъдат размразявани отношенията с Москва.

През юли Парли посочи, че усилията да се развият нови отношения с Русия и страната да се върне в редиците на водещите индустриализирани държави все още не са дали резултат.