Франция получава подкрепа от ЕС в скандала със САЩ, но притесненията остават

[Pool/EPA/EFE]

Европейските съюзници се събраха предпазливо около Франция във вторник (21 септември) след решението на САЩ и Австралия да отнемат от Париж договора за доставка на подводници, но някои предупредиха, че спорът не трябва да торпилира търговските преговори.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот обяви, че дипломатическата криза на Франция със САЩ е червена лампа за важността на обединяването на ЕС, който често е разделен по въпросите на външната политика и сигурността.

Франция обвини САЩ, Австралия и Великобритания, че работят зад гърба й, за да преговарят за пакта AUKUS (пакт за сигурност между трите държави, обявен на 15 септември) и да заменят многомилиардната поръчка на Канбера от френски подводници с американски договор.

Демонстрирането на солидарност от Германия и висшите служители на ЕС беше приветствана от Франция, която заяви, че разпадането на доверието с Вашингтон затвърди възможността Европа да определи свой собствен стратегически курс.

Френският министър по европейските въпроси Клемент Бон нарече спора „европейски въпрос“, а не просто френски. Хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан през август също беше източник на раздразнение сред членовете на ЕС.

„Не мисля, че Франция прекалява и не мисля, че Франция би трябвало да реагира прекалено. Но когато дадена ситуация … е сериозна, мисля, че също е наша отговорност да заявим това много ясно“, каза Бон в Брюксел.

Шефът на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви, че е имал „откровен, директен и оживен разговор за AUKUS“ с австралийския премиер Скот Морисън в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Комисарят на ЕС за вътрешния пазар Тиери Бретон предупреди, че има все по – нарастващо усещане, „че нещо е прекъснато“ във връзките на Европа с Вашингтон. „Така че вероятно е време да направим пауза и да възстановим отношенията между ЕС и САЩ“, каза той в реч във Вашингтон.

Предпазливост

Други обаче бяха по-предпазливи. Гашпер Довжан, държавен секретар в МВнР на Словения, който ръководеше срещата, заяви, че някои министри „разбира се изразиха солидарност с Франция, но също така и голям интерес за получаване на повече информация“.

Зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович, който присъства на преговорите в Брюксел, заяви, че след случилото се в Кабул и с договора AUKUS, следващата среща на върха на лидерите на ЕС трябва „да се съсредоточи повече върху стратегическата автономност“.

Но ирландският министър на европейските въпроси Томас Бърн отбеляза, че държави-членки като Ирландия, които са неутрални сили, няма да има интерес от присъединяване към европейски пакт за отбрана, и подчерта, че спорът, макар и вреден, не трябва да се допуска „разкъсване“ на съществуващите съюзи.

Европейската комисия заяви, че взема предвид дали дипломатическата буря ще повлияе на срещата на новия Съвет за търговия и технологии между ЕС и САЩ в Питсбърг на 29 септември, за да се обсъдят начини за сътрудничество в областта на търговията и регулиране на големите технологии.

„Решението ще бъде взето преди 29 септември“, каза Бретон пред журналисти.

Представител на САЩ, участващ в преговорите в ООН, заяви, че САЩ очакват да има разговори, защото това е форум за обсъждане на споделени притеснения относно Китай.