Франция се подразни от алтернативата за разширяване на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон изнася реч по време на заключителното събитие на Конференцията за бъдещето на Европа в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 9 май 2022 г. [EPA-EFE/RONALD WITTEK]

Френският президент Еманюел Макрон представи в понеделник (9 май) предложение за нова „политическа европейска общност“, която ще позволи на Украйна и други, които в момента са извън рамката на ЕС, да бъдат по-тясно свързани с блока.

В реч пред Европейския парламент в Страсбург, Макрон каза, че подобна стъпка ще помогне за структурирането на европейската архитектура за сигурност, която е разбита след нахлуването на Русия в Украйна.

„Сега войната в Украйна и законните стремежи на украинците, като тези на Грузия и Молдова, които също искат да се присъединят към ЕС, означават, че трябва да преосмислим нашата география и организацията на нашия континент“, каза Макрон на граждани и политици по време на заключителното събитие на Конференцията за бъдещето на Европа.

„Тази нова политическа организация ще позволи на демократичните европейски нации, които се придържат към нашите основни ценности, да намерят ново пространство за политическо сътрудничество, сигурност, сътрудничество по отношение на енергията, транспорта и да инвестират в инфраструктура, където хората могат да пътуват свободно, особено младите хора ,“ посочи френският президент.

Макрон обаче не уточни как новата рамка ще работи политически на практика, но вместо това цитира предложението за „Европейска конфедерация“ на един от предшествениците му Франсоа Митеран.

Според френския президент новата рамка ще позволи на Украйна, Грузия, Молдова, страните от Западните Балкани и „тези, които напуснаха ЕС“ по-бързо да станат част от политическа Европа.

„Като се има предвид нивото на интеграция и амбиция на ЕС, не може в краткосрочен план това да бъде единственият начин за структуриране на европейския континент“, каза Макрон.

„Приобщаването към блока не означава непременно бъдещо членство в ЕС, точно както то няма да бъде затворено за онези, които са го напуснали“, добави той.

„Това е начин за приобщаване на държави, които са географски в Европа и споделят нашите ценности“, коментира Макрон пред репортери след речта в ЕП.

Изказването на Макрон идва, когато държавите от ЕС се сблъскват с проблема дали да подкрепят бърза процедура за даване на статут на кандидат за членство на Украйна, за която през юни се очаква положително становище на Европейската комисия.

След становището на Комисията лидерите на ЕС ще решат дали да предоставят на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС, процедурна стъпка, която обикновено отнема години, за да се постигне, но сега има значителен импулс за вземане на „политическо решение“ заради войната на Русия срещу Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се застъпи за бърза обработка на молбата за членство на Украйна, подкрепена от държави-членки от Централна и Източна Европа.

Франция и де факто повечето западноевропейски страни обаче са скептични по темата, защото според тях Киев няма време да завърши жизненоважни политически реформи.

Макрон каза, че подкрепя бързото вземане на решение за кандидатския статут на Украйна, но същевременно потисна надеждите на Киев за бързо влизане в блока.

Дори ако Украйна получи официален статут на кандидат за членство в ЕС, ще отнеме години или „няколко десетилетия“, преди действително да се присъедини към блока, подчерта той.

„Това е истината, освен ако не решим да понижим стандартите за присъединяване и да преосмислим единството на нашата Европа, а също и принципите, на които държим“, каза той.

„Европейският съюз, предвид неговото ниво на интеграция и амбиция, не може да бъде единственият начин за структуриране на европейския континент в краткосрочен план“, добави той.

Освен това въпросът за Западните Балкани, а именно кога Албания и Северна Македония ще се присъединят към ЕС, след като са получили статут на кандидат, все още остава открит.