Хърватия подкрепя Северна Македония за ЕС

Хърватия подкрепя Северна Македония с европейски надежди.  [EPA-EFE/Virginia Mayo]

Хърватия подкрепя възможно най-бързото започване на преговори за присъединяване на Европейския съюз със Северна Македония, заяви премиерът Андрей Пленкович на среща с президента на Северна Македония Стево Пендаровски в Загреб.

Двамата изразиха желание за по-нататъшно укрепване на икономическото сътрудничество и като членки на НАТО, Хърватия и Северна Македония са готови да задълбочат сътрудничеството в областта на оръжейната индустрия, се казва в съобщение за медиите.

Трябва да се вземат предвид всички индивидуални заслуги за присъединяването към ЕС, каза Пендаровски, като добави, че в случай на продължаваща блокада на кандидатурата за членство на Северна Македония, на Албания трябва да бъде позволено да продължи европейския си път, при условие че отговаря на необходимите критерии.

Хърватският президент Зоран Миланович и Пендаровски вярват, че Хърватия, както и Словения, която ще поеме ротационното председателство на ЕС на 1 юли, разбира отлично проблемите на Западните Балкани, затова може да бъде достатъчно обективна при оценката на кандидатите за членство в общността.

Двамата президенти остро разкритикуваха изявление на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш, че македонският език е бил част от българския език.

Докато Миланович заяви, че е неморално да се отрича нечия идентичност, Пендаровски каза, че неговата държава и Хърватия са свързани с „дълбоки географски и културни връзки“ и е един от най-големите съюзници на Скопие.

„Ние сме приятели и нямаме нерешени проблеми“, добави Миланович.