Хърватското председателство отдаде почит на глаголицата

Глаголицата е основната украса на Хърватското председателство. (Снимка: Георги Готев)

Глаголицата – славянската азбука, създадена от братята Кирил и Методий, е в основата на украсата, символизираща хърватското председателството на Съвета на ЕС.

Едва ли някой от еврокомисарите, които бяха в Загреб в петък, разбра какви са тези тайнствени знаци. Глаголицата бе основната художествена украса на залата, в която ще се проведат всички важни събития по време на хърватското председателство.

За единствения български журналист в групата от 62-ма колеги, дошли от Брюксел, обаче нямаше никакво съмнение – това са текстове, написани на глаголица, славянската азбука, създадена от Константин-Кирил Философ и брат му Методий. Разпространяването на славянската азбука се оказва най-големият геополитически проект на Първото българско царство.

В началото на 10 век кирилицата, създадена в България, започва бавно да измества глаголицата. Писмените следи сочат, че до 11 век българската и хърватската глаголица са били идентични.

С присъединяването си в ЕС, България превърна кирилицата в официален език на ЕС.

Оказва се обаче, че Хърватия е страната, която най-много тачи глаголицата.

Някои от учениците на Кирил и Методий са посетили Хърватско и Далмация, където възникнал ъглестият вариант на глаголицата, останал в употреба доста дълго време. Именно в днешна Хърватия глаголицата се запазва най-дълго – до средата на XVII в. И дори дори в края на XIX в., когато там излиза от печат богослужебна книга на глаголица.

Башчанската каменна плоча (11 век) е един от най-старите запазени глаголически текстове. Именно тя вдъхновява украсата, символизираща хърватското председателството на Съвета на ЕС.

Плочата е намерена в църква в град Башка на остров Крък. Съдържа около 400 глаголични знака. Особеното й значение се крие в следните три думи, издълбани в камък: ЗВОНИМИР, ХЪРВАТСКИЯТ КРАЛ.

Има спорове за произхода на името Хърватия, като мнозина го принизяват до вариант на френската дума cravate, тоест вратовръзка, каквито са носили хърватските войници в Хабсбургската империя. Но камъкът от Башка показва друго.

Много хървати са използвали глаголицата като “тайна азбука”. Хърватски колега сподели, че заедно с приятели съученици са си писали на глаголица.