Чехия и Словакия застанаха срещу България в конфликта й със Скопие

Външните министри на Чехия и Северна Македония, Томаш Петржичек и Буяр Османи, в Прага, 17 декември 2020 г. [Туитър/@TPetricek]

Вкарването на “фалшифициране на историята” в заключенията на Съвета на ЕС по Процеса на асоцииране и стабилизиране би било в ущърб на разширяването и би могло да доведе до допълнителни усложнения по пътя. Това се казва в съвместно изявление на Чехия и Словакия.

Преди изявлението на двете държави българското външно министерство обяви, че съжалява, че заключенията “бяха неочаквано блокирани от две държави членки без обяснение по време на днешния Съвет на ЕС “Околна среда”.

Външно не посочи кои са двете държави. Но подчерта, че България е дала своето одобрение за заключенията на Съвета по време на заседанието на КОРЕПЕР II на 16 декември. “В заключенията, по настояване на България, бе добавено изречение за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята. По време на заседанието заключенията бяха одобрени от всички”, обяснява МВнР.

Според него ветото на заключенията рискува да подкопае доверието в ЕС и препятства ЕС да изпрати тъй необходимите сигнали до Западните Балкани, за да стимулира извършването на необходимите реформи, които страните кандидатки за членство трябва да предприемат.

Заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония, уточнява ведомството на Екатерина Захариева. И припомня, че България изразява одобрение за преговорната рамка за Албания, и приветства предоставеното допълнително време за подобряване на рамката за Република Северна Македония.

“Основната цел е и остава възможно най-скоро да се приеме преговорната рамка възможно най-скоро. Според нас настоящият текст може да усложни приемането й. Убедени сме, че може да се намери решение, което да отговори на изискванията на нашите колеги, без дълбоки последици за подхода на ЕС.

Няма да позволим ЕС да бъде арбитър на нашата обща история, как се идентифицираме или езика, който използваме. Тези въпроси трябва да бъдат решени от засегнатите страни. Ние сме тук, за да им помогнем с нашия собствен опит”, се казва още в изявлението.