Чехия ще поиска от съюзниците си също да изгонят руски шпиони

Кола на руски посланик в Чехия пред чешкото външно министерство в Прага, Чехия, 17 април 2021 г. [Martin Divisek / EPA / EFE]

Чехия ще поиска от съюзниците си в Европейския съюз и НАТО да предприемат действия в знак на солидарност с Прага и също да изгонят руски разузнавачи. Това посочи във вторник (20 април) чешкият външен министър Ян Хамачек.

В събота Чехия експулсира 18 служители на руското посолство в Прага, уличени като агенти на руските разузнавателни служби. Мярката е във връзка с подозренията, че руските тайни слижби стоят зад експлозиите в склад на частна оръжейна компания през 2014 г.

Москва отрече тези твърдения, определяйки ги като провокация и в отговор и изгони 20 чешки дипломати и други служители.

Спорът е най-големият между Прага и Москва от края на съветската доминация в Източна Европа през 1989 г. насам и идва на фона на нарастващото напрежение между Русия и Запада.

“Ще призовем за колективни действия от страните от Европейския съюз и НАТО, които ще бъдат насочени към солидарно експулсиране на идентифицирани членове на руските разузнавателни служби от държави-членки на ЕС и НАТО”, каза Хамачек по телевизионна пресконференция.

“Ще призовем за колективни действия на страните от Европейския съюз и НАТО, които да доведат до солидарно експулсиране на идентифицирани членове на руски разузнавателни служби от страните в ЕС и НАТО”, каза Хамачек на пресконференция, предавана по телевизията.

Той съобщи, че в сряда е повикал руския посланик в Прага, за да го уведоми за следващите реакция на Чехия. Министърът отказа да уточни каква ще е тази реакция.

Външното министерство посочи, че Прага също е поискала специална среща на Северноатлантическия съвет на НАТО тази седмица.

“Срещата ще даде възможност за разговори за възможни следващи стъпки от страна на съюзниците”, написа министерството в Туитър, добавяйки, че страната ще изпрати представител на високо ниво.

Чешките представители посочиха, че Русия разполага с повече дипломати в Прага, отколкото Чехия в Москва, поради което експулсирането на чешки дипломати затруднява повече работата на посолството в Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред репортери във вторник, че твърденията на Чехия за руско участие във взрива през 2014 г. са неоснователни и са част от по-широка поредица от опити за оказване на влияние над Русия.

По-рано Прага обяви, че има доказателства, подкрепящи твърдението, че взривът в склада за муниции е причинен от същите агенти на руското военно разузнаване ГРУ, които бяха обвинени за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. Москва отрича да има общо и със  случая “Скрипал”.

Част от взривените боеприпаси във военния склад в Чехия са били собственост на компанията на българския оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев – ЕМКО.