Чешки министър: Русия твърди, че ЕС окупира Мали

Стратегическата комуникация, не само в Мали, но и в други части на света, е сред основните приоритети на чешкото министерство на отбраната. [EPA/MAURIZIO GAMBARINI]

Русия се опитва да „убеди местното население, че ЕС окупира Мали“ и „е много активна по този въпрос“, предупреди заместник-министърът на отбраната на Чехия Ян Хавранек. Според него  Русия се опитва да дискредитира  учебната мисия на ЕС EUTM Mali  в западноафриканската страна.

„Това абсолютно не е вярно. Трябва да обясним на местните хора защо сме там и какво правим“, каза Хавранек.

EUTM Mali е многонационална военна тренировъчна мисия на ЕС с участието на 22 държави членки, както и 3 държави извън ЕС с приблизително 900 души участници. Германия, Испания и Чехия са основните участници.

Хавранек също отбеляза, че местните хора в Мали не са наясно с мисията на ЕС. Затова Брюксел трябва да се съсредоточи върху стратегическата комуникация, която да бъде неразделна част от мисиите на ЕС в региона Сахел, добави той.

Подобна стратегическа комуникация, не само в Мали, но и в други части на света,  е сред основните приоритети на чешкото министерство на отбраната. EURACTIV Чехия научи, че страната иска да прокара този дневен ред, тъй като поема ротационното шестмесечно председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2022 г.

Според Хавранек, чешката армия, която командва мисията на ЕС в Мали през 2020 г. и сега продължава, трябва да използва опита си от Афганистан за укрепване на капацитета и способностите си в страната.

„Необходимо е да се подобрят доставките на качествено оборудване за местните сили, а това може да бъде подкрепено от Европейския инструмент за мир“, добави Хавранек.

Досега подкрепата на ЕС можеше да се предоставя само на операции в Африка чрез Африканския механизъм за мир, който финансира помощ за сигурност и други военни операции в африканските страни, включително Сомалия и региона Сахел.

Наскоро приетият  по инициатива на Франция Европейски механизъм за мир е и първият подобен инструмент, който позволява на ЕС да изпраща помощ и военно оборудване по целия свят.