Шарл Мишел брани усилията на ЕС за инвестиционна сделка с Китай

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел по време на пресконференция след среща на върха с китайския президент Си Дзинпин в Брюксел, Белгия, 14 септември 2020 г. [Alexandros Michailidis / Shutterstock]

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел защити усилията на ЕС за постигане на инвестиционно споразумение с Китай, точно преди срещите на върха с американския президент Джо Байдън.

Този уикенд Шарл Мишел ще се срещне с Байдън по време на срещата на върха на Г-7 в Корнуол. Следващата седмица двамата ще се срещнат в Брюксел за преговори между ЕС и САЩ.

В разговор с репортери Мишел подчерта, че усилията на Байдън да подобри взаимоотношенията означават връщане към “силно партньорство”, след напрежението с администрацията на Тръмп.

Той настоя, че Европа няма да “загърбва основните си ценности, основните свободи и човешки права” в отношенията си с все по-настойчивия Китай.

Но той защити усилията на Брюксел да договори “Всеобхватно споразумение за инвестиции” (CAI) с Пекин, което беше забавено заради санкции за нарушаване на човешките права.

“Искаме да балансираме икономическите си отношения с Китай”, каза той в интервю за група репортери късно в понеделник.

“През последните години решихме да улесним достъпа до нашия единен пазар”, каза той, посочвайки неотдавнашните икономически посегателства на Китай в Европа.

“Но липсва реципрочност и липсва справедливост, и затова миналата година се опитахме да ускорим преговорите за инвестиционното споразумение.”

“Знам, че в Европа има демократичен дебат по въпроса за него, но лично съм убеден, че това, което е на масата, е огромна стъпка в правилната посока”, каза Мишел.

“За първи път правим крачки за улесняване на инвестициите от европейски компании. Също така, въз основа на предложеното споразумение, има ангажименти, с които китайските власти се ангажират по отношение на социалните права.”

Реципрочни санкции

След седем години на трудни преговори, в края на миналата година ЕС и Китай дадоха политическо одобрение за големия инвестиционен пакт, благодарение на последния тласък на водещата експортна икономика Германия.

Европейската комисия обаче спря усилията за ратификация на сделката, след като Пекин наложи санкции и визови забрани на европейски законодатели и учени.

CAI повдига въпросителни във Вашингтон, където екипът на Байдън се надява да събере традиционните съюзници на Америка, в ограничаването на китайския възход.

Миналата седмица, не за да затопли отношенията с китайската икономика, Байдън разшири черния списък с китайски фирми, които остават извън обсега на американските инвеститори.

Мишел настоя, че Европа не е наивна в отношенията си с Китай и че иска да работи с Вашингтон в съюз на либерални демокрации.

“Накратко, каква е позицията на САЩ?” – попита той риторично.

“Тя е много подобна на европейската позиция. Китай е конкурент, но също така е важно да си сътрудничим със страната, когато е необходимо.”