Шарл Мишел е бил принуден да потърси убежище по време на ракетен удар в Одеса

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който направи изненадващо посещение в Одеса на 9 май 2022 г., беше принуден да прекъсне срещата и да се укрие, тъй като ракети удариха южния украински град. [Twitter акаунт на председателя на Съвета]

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който направи изненадващо посещение в Одеса в понеделник (9 май), е бил принуден да прекъсне срещата си и да се укрие, тъй като ракети са ударили отново южния украински град, съобщи служител на ЕС.

Ударът е бил нанесен, докато Мишел е разговарял с украинския министър-председател Денис Шмихал.

„По време на срещата с министър-председателя се наложи участниците да прекъснат срещата, за да се укрият, тъй като ракети отново удариха района на Одеса“, заяви служителят.

Президентът Володимир Зеленски, който се присъедини към разговорите им чрез видеоконференция, благодари на Мишел за посещението му в Украйна в Деня на победата – годишнината от разгрома на нацистка Германия във Втората световна война.

„Много се радвам, че днес Европейският съюз на най-високо равнище подкрепя Украйна в момент, когато проявите на нацизма, за съжаление, съществуват и се възраждат“, каза той в изявление от своя офис.

По време на разговорите двете страни обсъдиха „значението на предприемането на незабавни мерки за деблокиране на украинските пристанища за износ на зърно“, се казва в изявлението.

Руската блокада на украинските черноморски пристанища принуди износителите на зърно да търсят алтернативи за пренасяне на ценните си товари.

Товарът се товари на влакове, камиони или баржи и се извозва до Румъния, която сега е жизненоважен морски експортен център за украинската реколта.

По време на посещението Мишел беше разведен из пристанището и „успя да види от първа ръка въздействието на руската война върху глобалните вериги за доставки“, заяви официалният представител на ЕС.

„Тоновете зърно, блокирани в пристанището поради руската блокада на Черно море, не само нанасят щети на икономиката на Украйна, но също така затрудняват достъпа на света до жизненоважни храни и застрашават продоволствената сигурност в световен мащаб“, заяви официалният представител.

Преди войната през пристанищата си Украйна изнасяше 4,5 млн. тона селскостопанска продукция месечно – 12% от световната пшеница, 15% от царевицата и 50% от слънчогледовото олио.

Но инвазията осакати възможностите ѝ за износ с разрушаването на транспортната инфраструктура от страна на Русия и блокадата на Одеса – основното пристанище за износ на зърно.

Конфликтът доведе до рязко покачване на цените на хранителните продукти.

В петък Световната продоволствена програма на ООН призова за повторно отваряне на пристанищата в Одеска област, заявявайки, че „стотици милиони хора по света“ зависят от украинските доставки на зърно.

Председателят на Европейския съвет беше информиран от началника на военноморските сили на Украйна за „щетите, причинени от руските ракети, изстреляни от морето, и успя да стане пряк свидетел на безсмисленото разрушаване на жилищна сграда и на въздействието върху невинни цивилни граждани“, заяви официалният представител на ЕС.