Шест държави настояват ЕС да продължи депортирането на афганистанци

Най -малко 27 деца са убити, а 136 са ранени през последните 72 часа в различни провинции на Афганистан, тъй като боевете се засилиха заради стремежа на талибаните да завземат територия, съобщи УНИЦЕФ на 9 август. [EPA-EFE/JAWED KARGAR]

Шест държави от ЕС призоваха Европейската комисия да не спира депортирането на афганистански мигранти въпреки бързия напредък на талибаните, казаха официални служители във вторник (10 август).

Правителствата на Австрия, Белгия, Дания, Германия, Гърция и Нидерландия пишат до изпълнителната власт на ЕС, че трябва да им бъде разрешено да изпращат афганистански мигранти обратно, ако молбите им за убежище не бъдат удовлетворени.

Афганистан призова ЕС през юли да прекрати принудителните депортации на афганистански мигранти за три месеца, докато силите за сигурност се борят с офанзивата на талибаните преди пълното изтегляне на американската армия от Афганистан на 31 август.

В писмото си се иска от Европейската комисия “да се включи в засилен диалог с афганистанските партньори по всички належащи миграционни въпроси, включително бързото и ефективно сътрудничество за връщане”.

“Освен това спирането на връщането изпраща грешен сигнал и вероятно ще мотивира още повече афганистански граждани да напуснат дома си и да тръгнат към ЕС”, се казва в писмото, изпратено на 5 август, цитирано от “Франс прес”.

Белгийският министър на миграцията Сами Махди потвърди съдържанието на писмото в Twitter. “Това, че региони в дадена страна са опасни, не означава, че всеки човек от тази страна има право на закрила”, обяви той.

Нидерландското министерство на правосъдието също потвърди, че настоява Брюксел да не спира принудителните депортации, като добави, че “развитието на Афганистан се следи отблизо”.

Датският имиграционен министър Матиас Тесфай заяви, че е щастлив, че шестте държави имат едно и също мнение по въпроса.

“За правителството е важно хората, чиито молби за убежище са отхвърлени, да бъдат върнати в страната си”, каза той в изявление, публикувано след първоначалното изпращане на писмото в края на миналата седмица.

Но висш служител на ЕС заяви, че тъй като афганистанските власти са уведомили Брюксел, че Кабул преустановява операциите си за принудително връщане за три месеца, има малък шанс това да се случи.

“И ясно предвид настоящата ситуация, не очаквам действително да се извършат операции по принудително връщане”, каза служителят.

Той каза, че от началото на 2021 г. досега 1200 души са били върнати в Афганистан от ЕС – като 1000 от тях са “доброволни”, а 200 – “принудителни”.

Талибаните контролират седем столици на афганистанските провинции, след като атаки в северната част на страната принудиха десетки хиляди хора да напуснат домовете си.

Съединените щати почти напуснаха Афганистан след най-дългата си война, започнала след нахлуването през 2001 г., за да свалят талибаните след атентатите на 11 септември.

След призива на Кабул към страните от ЕС на 11 юли Швеция и Финландия спряха принудителните депортации към Афганистан.

Афганистанците през 2020 г. са съставлявали 10,6% от търсещите убежище в ЕС, или малко над 44 000 от около 416 000 искания. Това ги поставя на второ място след сирийците, които са 15,2%, сочи статистиката на ЕС.

Около 400 000 афганистанци са били вътрешно разселени заради конфликтите през последните месеци и през последните 10 дни се е увеличил броят на хората, бягащи в Иран, заяви високопоставен представител на Европейския съюз във вторник.

По време на официален брифинг в Брюксел бе обявено, че става все по-трудно да се доставя хуманитарна помощ в страната поради продължаващите боеве между правителствените сили и възраждащите се талибани.