Шефът на НАТО: Качествената журналистика е най-добрият отговор на дезинформацията

Йенс Столтенберг. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

“Трябва да се справим с COVID-19, но в същото време трябва да сме сигурни, че здравната криза няма да се превърне и в криза на сигурността.” Това каза в интервю за EURACTIV.com генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

“Трябва едновременно да се борим срещу COVID-19, но и да се справим и с другите заплахи и предизвикателства, пред които сме изправени”, подчерта той, като се позовава наред с друго и на изместването на глобалния баланс на силите с възхода на Китай и все по-настъпателната Русия.

От началото на избухването на COVID-19 в Европа Китай практикува “дипломация на маските”, докато Русия прави опити да промени наратива за себе си в целия блок.

На въпрос дали това е причина за безпокойство за НАТО, Столтенберг казва, че членовете на НАТО трябва “да обърнат сериозно внимание на всеки опит за използване на здравната кризата за разпространението на фалшиви новини, дезинформация и пропаганда”.

Столтенберг посочи още, че най-добрият отговор на пропагандата не е пропаганда в обратна посока, а  истината. Срещу дезинформацията стои свободната и независима преса, посочи той. Това, според генералният секретар на НАТО, са журналистите, които задават трудните въпроси и проверяват източниците си. Основната задача на Алианса е да защитава онези демократични ценности, които позволяват на свободната преса да оперира, подчерта той.

След края на пандемията Европа е изправена пред сериозна рецесия и това може да натовари тежко националните бюджети. На въпрос дали НАТО ще има желание да преразгледа националните вноски за отбрана в размер на 2%, Столтенберг посочи, че “всички правителства са фокусирани върху това как да спасят човешки живот и това в момента е основната им задача”.

Столтенберг подчерта, че военният капацитет на НАТО също е от значение за справяне със здравната криза. Затова разходите за отбрана “могат да осигурят на гражданското общество допълнителна сила, която може да бъде използвана в кризи като тази”. В момента “военнослужещите помагат на здравните служители на фронтовата линия през цялото време”.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че е отговорност на Алианса да предостави помощ на страните членки за укрепване на националната им устойчивост при излизането им от кризата.

“Повишаването на устойчивостта е основната задача за НАТО. Всъщност това е нещо, което е залегнало и в учредителния договор на Алианса, посочи Столтенберг. Ние носим отговорност да направим съюзниците си устойчиви срещу заплахи каквато е например и здравната заплаха”, заключи той.