Шефът на НАТО Столтенберг ще стане управител на централната банка на Норвегия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще стане новият шеф на централната банка на Норвегия, обявиха от правителството в петък (4 февруари), въпреки съпротивата относно независимостта на Norges Bank и продължаващото напрежение с Русия заради Украйна.

Столтенберг ще замени Ойщайн Олсен. Той ще отговаря за определянето на лихвените проценти и управлението на финансовата стабилност, както и надзора на норвежкия суверенен фонд, най-големият в света с активи от 1,4 трилиона долара.

През декември Столтенберг посочи, че е кандидатствал по искане на министерството на финансите на страната си.

„Бях загрижен за намирането на най-добрия управител на централната банка на Норвегия и съм убеден, че това е Йенс Столтенберг“, посочи в изявление финансовият министър Тригве Слагсволд Ведъм.

Столтенберг, икономист по образование и бивш лидер на Лейбъристката партия на страната, беше министър-председател на Норвегия от 2000-01 и 2005-13, преди да стане генерален секретар на НАТО през следващата година. Бил е и министър на финансите и министър на енергетиката.

Ида Уолден Баче, заместник-шеф на централната банка и основен съперник на Столтенберг за поста, ще бъде изпълняващ длъжността управител, докато Столтенберг поеме поста, обявиха от правителството.

Процесът на номиниране предизвика съпротива в Норвегия, където коментатори и политици поставиха под въпрос връзките между бъдещия шеф на централната банка и управляващата коалиция, доминирана от Лейбъристката партия.

Позицията е отворена от 1 март, но Столтенберг обяви, че първо ще изкара мандата си в НАТО, който продължава до края на септември 2022 г.

Решението идва в деликатен момент за военния алианс на фона на едно от най-лошите му противопоставяния с Русия от края на Студената война насам, което също забави вътрешния дебат на ръководството на Алианса за това кой ще наследи поста.

Очаква се новият генерален секретар да бъде представен на срещата на лидерите на НАТО в Мадрид през юни.

Спекулациите сред официални лица в НАТО, дипломати и анализатори предполагат, че има консенсус, че след 72 години съществуване е крайно време жена да заеме най-високата цивилна длъжност.

В същото време редица държави-членки настояват за поста да бъде избран източноевропеец, което ще изпрати важен сигнал до Москва.

Кандидатът трябва да има подкрепата на правителството на своята родна страна.