Юнкер: ЕС трябва да влезе в диалог с Русия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздравява руския президент Владимир Путин в деня на откриването на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, Германия, 7 юли 2017 г. [EPA/EFE/DANIEL KOPATSCH]

В ексклузивно интервю пред Groupe d’études géopolitiques бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта важността на това ЕС да се ангажира пряко с Русия, вместо просто да разчита на отношенията между Русия и САЩ за решаване на заплахите, свързани със  сигурността на континента.

Интервюто беше публикувано в сряда (22 декември), в момент, когато напрежението между Москва и Запада достигна нов връх.

„За разлика от Съединените щати, Русия е наш съсед. Не можем да променим географията; Европа е близо до Русия и тази близост има своите последствия. Да се ​​начертае европейска архитектура за сигурност, без да се запази място за Русия, е задънена улица. Не бих казал, че това е независимо от проблема в Крим или Източна Украйна, но смятам, че трябва да имаме постоянни отношения с Русия. Трябва да си говорим. Американците не са в непосредствена близост до Русия. По отношение на тези два въпроса — Русия и Китай — не можем да следваме инструкциите, идващи от Вашингтон; трябва да имаме аналитична и оперативна автономия”, подчерта Юнкер.

Сами по себе си позициите на Юнкер не са нови. По време на най-дълбокия спад в отношенията около анексирането на Крим, Юнкер също се застъпи за „водене на диалог с Русия“.

Запитан за трансатлантическите отношения, Юнкер посочи, че „колкото и да е странно“, той е имал добри отношения с Доналд Тръмп, който го нарече „брутален убиец“.

„Преживяхме ерата „Доналд Тръмп“, с когото се разбирах добре, колкото и да е странно. Преминахме към администрацията на Байдън. Познавах Джо Байдън добре, когато беше вицепрезидент на Барак Обама. Той е меко казано много по-добър слушател от Тръмп. Но преди всичко той познава Европа много по-добре. Доналд Тръмп имаше неточна представа за Европа. Той имаше тази своя изненадваща фантазия, че Съюзът е създаден като заговор срещу Съединените щати, че е предназначен да подкопае влиянието на Америка в света. Можете да кажете много неща, но това просто не е така. Съюзът беше проект, ръководен от утвърдени атлантисти. Това е изводът“, коментира Юнкер.

Запитан за изненадващото бързо оттегляне на САЩ от Афганистан, той посочи, че ЕС трябва не само да развие „стратегическа автономия“, но и „аналитична автономия“, капацитет да мисли независимо.

„С превземането на Кабул от талибаните американците, европейците, „страните от НАТО“ загубиха на два фронта: този на доверието спрямо други световни сили и този на доверието в техните способности. Това е точката, от която трябва да започнем. Това има предвид президентът на Съединените щати, когато казва отново и отново, че трябва да се научим да управляваме собствените си дела, преди да се занимаваме с делата на другите. За да направим това, трябва да разработим собствен анализ. Вместо да говорим за стратегическа автономия, бих ни призовал преди всичко да създадем аналитична автономия чрез изследване на геополитическите позиции, която трябва да е много по-пространна, отколкото е в момента, като се вземат предвид интересите, които са в съответствие с нашите ценности, добави Юнкер.

Прочетете цялото интервю тук.