Ядрените преговори между Иран и САЩ се възобновяват

[EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA]

Непреките преговори между Иран и Съединените щати за спасяването на ядреното споразумение от 2015 г. бяха подновени с Техеран в понеделник (27 декември). Преговорите са фокусирани върху първоначалната сделка и премахването на санкциите срещу Иран, въпреки оскъдния напредък в овладяването на ядрената дейност на страната.

Седмият кръг от преговори, първият при новия президент на Иран Ебрахим Раиси, приключи преди 10 дни след добавяне на някои нови искания от страна на Иран към работния документ. Западните сили заявиха, че напредъкът е твърде бавен и на преговарящите остават „седмици, а не месеци“, преди сделката от 2015 г. да стане безсмислена.

Малко е останало от тази сделка, отменяща санкциите срещу Техеран в замяна на ограниченията върху ядрените дейности на страната. Тогавашният президент Доналд Тръмп извади Вашингтон от сделката през 2018 г., като наложи отново санкциите на САЩ, а Иран по-късно наруши много от ядрените ограничения на сделката.

„Ако работим усилено през следващите дни и седмици, трябва да имаме положителен резултат… Ще бъде много трудно. Трябва да се вземат трудни политически решения както в Техеран, така и във Вашингтон“, каза на пресконференция координаторът на преговорите, пратеникът на Европейския съюз Енрике Мора.

Той говори малко след като срещата на останалите страни по сделката – Иран, Русия, Китай, Франция, Великобритания, Германия и Европейския съюз – официално започна в понеделник вечер.

„Всички делегации са на мнение, че тези преговори трябва да бъдат завършени в относително разумен период от време. Отново не бих поставял ограничения, но говорим за седмици, а не за месеци“, каза Мора.

Иран отказва да се срещне директно с представители на САЩ, което означава, че други страни трябва да са медиатори. Съединените щати многократно са изразявали разочарование от този формат, заявявайки, че забавя процеса, а западни официални лица все още подозират, че Иран просто играе за време.

Mora said he decided to reconvene the talks during many officials’ holidays between Christmas and the New Year so as not to lose time, but he added that talks would stop for three days as of Friday “because the facilities will not be available”, referring to the luxury hotel hosting most meetings.

“We are rapidly reaching the end of the road for this negotiation,” they added.

Сделката от 2015 г. удължи времето, за което, ако пожелае, Иран ще произведе достатъчно материал за ядрена бомба на поне една година в сравнение с първоначалните около два до три месец. Повечето експерти казват, че времето сега е по-малко за разлика от периода преди сделката, въпреки че Иран посочва, че иска да овладее ядрените технологии само за граждански цели.

„Най-важният въпрос за нас е да достигнем до точка, при която, първо, иранският петрол може да се продава лесно и безпрепятствено“, посочват иранските медии, цитирайки външния министър Хосеин Амирабдолахян.

Мора обаче каза, че ще бъдат обсъдени както премахването на санкциите, така и ядрените ограничения на Иран.

Иран настоява, че всички санкции на САЩ трябва да бъдат премахнати, преди да бъдат предприети стъпки по ядрения въпрос, докато западните преговарящи твърдят, че ядрените и санкционните стъпки трябва да бъдат балансирани.

Санкциите на САЩ намалиха износа на петрол от Иран, неговият основен източник на приходи. Техеран не разкрива данни, но оценки предполагат спад от около 2,8 милиона барела на ден (bpd) през 2018 г. до едва 200 000 барела на ден. Друго проучване показва износа на 600 000 барела на ден през юни.

Мора посочи, че е решил да свика отново разговорите по време на многото празници между Коледа и Нова година, за да не се губи време,.

Когато седмият кръг преговори приключи, включващ някои ирански искания, преговарящите от Франция, Великобритания и Германия заявиха в изявление: „Това само ни връща по-близо до преговорите през юни“, когато приключи предишният кръг.