250 милиона евро ще бъдат предоставени директно на населението на Ливан

Френският президент Еманюел Макрон говори по време на донорска телеконференция за Ливан с други световни лидери, от Форт де Брегансон, Южна Франция, на 9 август 2020 г. [Pool/EPA/EFE]

Световните лидери обещаха в неделя (9 август) повече от 250 милиона евро за поразения от катастофалната експлозия Ливан, заяви домакинът на конференцията, като спешната помощ ще бъде доставена “директно” на населението, а не на корумпираната власт.

Световни лидери, включително американският президент Доналд Тръмп, взеха участие във виртуалната конференция, домакин на която бяха френският президент Еманюел Макрон и ООН, обещавайки солидарност с ливанския народ и ангажирайки се да съберат “значителни ресурси” в следващите дни и седмици.

В съвместното изявление, публикувано след срещата, в което участваха представители на близо 30 държави, както и на ЕС и Арабската лига, не се спомена конкретна сума.

Но от кабинета на Макрон заявиха, че общата сума на „спешната помощ, която може да бъде мобилизирана бързо“ възлиза на 252,7 милиона евро, включително 30 милиона евро от Франция.

Макрон беше първият световен лидер, посетил бившата френска колония след опустошителната експлозия на огромен запас от амониев нитрат, при който загинаха над 150 души, бяха ранени около 6 000 и около 300 000 останаха без покрив.

Германският външен министър Хайко Маас заяви пред телевизионния канал ZDF, че “са събрани над 200 милиона евро спешна помощ”, включително 20 милиона евро от Германия.

„Най-висока ефективност и прозрачност“

Съвместното изявление на световните лидери изтъква опасенията относно корупцията в ливанското правителство.

„Участниците се съгласиха, че помощта им трябва да бъде навременна, достатъчна и съобразена с нуждите на ливанския народ, добре координирана под ръководството на Организацията на обединените нации и директно предоставена на ливанското население с максимална ефективност и прозрачност“, се казва в съобщението.

Действащият администратор на американската служба за външна помощ USAID Джон Барса също заяви в конференция в неделя, че американската помощ, обявена до момента около 15 милиона долара, „в никакъв случай не отива в правителството“.

Държавите донори призоваха властите на Ливан да се „ангажират изцяло с навременни мерки и реформи“, за да направят възможна дългосрочната подкрепа за икономическото и финансово възстановяване на страната.

Те казаха, че помощ за едно безпристрастно и независимо разследване във връзка с експлозията би била незабавно предоставена, при поискване от Ливан“.

ООН заяви, че ще бъдат необходими около 117 милиона долара за спешна реакция през следващите три месеца за здравни услуги, осигуряване на подслон, предоставяне на храни и програми за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на COVID-19, наред с други интервенции.

Президентът на Ливан Мишел Аун, който също участва в неделния групов разговор, благодари на Макрон за инициативата.

“Много неща са необходими, за да се възстанови разрушеното и да се възстанови блясъка на Бейрут”, заяви ливанското председателство, цитирано в Twitter.

„Нуждите са много и трябва да се справим с тях бързо, особено преди идването на зимата.“

Призиви за спокойствие

Поне 21 души все още се водят изчезнали след огромния взрив, а ливанската армия заяви, че надеждата за намиране на оцелели намалява.

Ливанци, разгневени от небрежността на властите довела до експлозията, излязоха на улиците в антиправителствени протести, които доведоха до сблъсъци с армията.

Макрон заяви, че сега властите на Ливан трябва „да действат така, че страната да не потъне и да отговорят на стремежите, които ливанският народ изразява в момента, легитимно, по улиците на Бейрут.”

„Всички ние трябва да работим заедно, за да гарантираме, че няма насилие или хаос,“ добави той. „Залогът е бъдещето на Ливан.“

Тръмп също призова за спокойствие, според Белия дом, който заяви, че той се е съгласил с призива други лидери да се “работи в тясно сътрудничество в усилията за международен отговор.”

„Президентът Тръмп също призова правителството на Ливан да проведе пълно и прозрачно разследване, при което САЩ са готови да окажат съдействие“, се казва в съобщението.

„Президентът призова за спокойствие в Ливан и е съгласен с легитимните призиви на мирно протестиращите за прозрачност, реформи и отчетност.“

„Щедра помощ“

Освен държавни и правителствени ръководители, в неделната конференция участваха координаторът на ООН Марк Лоукок, представители на Световната банка, Червения кръст, МВФ, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Израел, с който Ливан няма дипломатически отношения, не участва, въпреки че Макрон заяви, че тази стана е изразила желание да даде своя принос. Не участва също Иран, който има огромно влияние в Ливан чрез шиитската група Хизбула.

Участваха ключови арабски държави в Персийския залив, включително Саудитска Арабия, Катар, Ирак и ОАЕ, както и Великобритания, Китай, Йордания и Египет.

Макрон заяви, че Турция, с която дипломатическите връзки на Франция са силно влошени заради конфликта в Либия, както и Русия, са изразили подкрепата си за инициативата, въпреки че не взеха участие в конференцията.

Според ООН най-малко 15 медицински заведения, включително три големи болници, са претърпели структурни щети при взрива. Големи щети са нанесени на повече от 120 училища, което рискува да прекъсне обучението на около 55 000 деца.

Хиляди хора се нуждаят от храна, а взривът прекъсна водопровода и канализацията в много квартали.

Папа Франциск призова в неделя за “щедра помощ” от международната общност.

Франция изпрати тонове медицинска и хранителна помощ, десетки служители за издирване и спасяване на затрупани, експерти по криминалистика за подпомагане на разследването, както и материали за възстановяване.

Освен паричната помощ, обещана досега, Египет и Катар обещаха полеви болници, Бразилия заяви, че ще изпрати 4000 тона ориз, а Испания 10 тона пшеница.

„В тези ужасяващи времена Ливан не е сам“, завършва изявлението на конференцията.