Американското лидерство се завърна

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Младо момиче държи американско знаме, докато американският президент Барак Обама произнася реч в College Green, в Дъблин, при посещението си в Ирландия, на 23 май, 2011 г. Официалното посещение на Обама в Република Ирландия е началото на едноседмично турне из Европа във Великобритания, Франция и Полша. Във Франция той присъства на среща на Г8. [EPA/ENDA DORAN]

Независимо дали се харесва, американското лидерство се завърна. Българите са в еуфория, след като САЩ нанесоха тежък удар на мафиотската система, която ЕС толерираше.

В продължение на месеци българите протестираха срещу мафиотската система, която унищожава страната им. Много от тях развяваха знамето на ЕС.

Бяха наивни.

ЕС има армия от длъжностни лица, които пишат доклади и дават съвети по така наречения механизъм за сътрудничество и проверка.

Докладите на Комисията обаче не помогнаха. За разлика от американския закон „Магнитски“. На 2 юни трима българи, сред които двама олигарси, възприемани като въплъщение на мафията, както и фирмите около тях, бяха санкционирани.

Докато ЕС прекара 14 години в писане на хиляди страници с доклади и не постигна нищо, с едно действие САЩ уцели право в десетката.

САЩ заявиха, че това е само началото. Българите напълно ги подкрепят. САЩ нямат армия от длъжностни лица, но разполагат с изключителна система за събиране на информация.

В ЕС също има подобен закон като „Магнитски“. Липсва обаче амбицията да бъде приложен в Съюза.

Българите знаят, че всичко това се случва, защото САЩ имат нов президент. Докато Доналд Тръмп беше на власт, законът „Магнитски“ донесе голямо разочарование в България, защото санкциите не бяха правилно насочени.

Защо САЩ правят това? Очевидно е в интерес на Вашингтон да се гарантира, че България остава стабилен съюзник, тъй като корупцията води до нестабилност, дори и в геополитическия аспект.

Нека погледнем и общата картина, отвъд България.

Следващата седмица президентът Джо Байдън ще дойде в Европа, за първото си посещение в чужбина. Това е силен знак. Обама не посети ЕС до втория си мандат, а първото посещение на Доналд Тръмп в чужбина беше в Саудитска Арабия.

Администрацията на Байдън не би се сприятелила с хора като Виктор Орбан в ЕС и с Александър Вучич в Сърбия. Напълно неясно е обаче на кого Байдън би подал ръка (ЕС? Русия? Китай?).

Но нека не бъдем адвокат на дявола. Какво ще стане, ако САЩ сбъркат? Какво ще стане, ако в бъдеще използват закона „Магнитски“ срещу грешните хора, намесвайки се неправомерно във вътрешните работи на ЕС?

ЕС не трябва да назначава САЩ за подизпълнител, за да изчисти собствената си територия от корупция и мафия. Дебатите за бъдещето на Европа започнаха и  си струва да се обсъди как да се гарантира, че европейският закон „Магнитски“ служи срещу европейските мафиоти и автократи?

ЕС би се радвал на повече доверие, ако умее да наложи своите ценности на своята територия.

Ако не се промени, в дългосрочен план ЕС рискува да изглежда като джудже в сравнение с лидерството на САЩ.