Анализирай това: “Малкият Шенген”

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Дипломати все още се чудят какво стои зад инициативата на Албания, Северна Македония и Сърбия, които през октомври решиха да задълбочат регионалното си сътрудничество, като образуват т. нар. “малък Шенген“ на Западните Балкани.

На пръв поглед инициативата е добра: тя цели премахване на ограниченията за пътуване по модела на ЕС и въвеждане на общо работно разрешително. Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово, и трите кандидат-членки на ЕС, са също добре дошли да се включат.

Но ако инициативата е добра, защо е толкова критикувана в самия регион?

В Косово, което все още се бори за международно признание, са яростни, защото виждат инициативата като предателство от по-голямата си сестринска държава- Албания, съюзаваща се със заклетия враг Сърбия. Дори в самата Албания опозицията остро критикува идеята, което поражда съмнения относно нейната жизнеспособност.

От своя страна Черна гора заяви, че не се интересува от присъединяване към малкия Шенген, тъй като, наред с други причини, не вижда добавена стойност в нея. Страните от Западните Балкани са част от Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA), което гарантира степен на свободен поток на хора и стоки.

България, член на ЕС и балканска съседка, също не гледа с добро око на малкия Шенген, защото в него надушва опит за реанимиране на някаква форма на Югославия или на Велика Сърбия, стремяща се да наложи влиянието си над Скопие.

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ подчерта, че това е инициатива на Сърбия и изтъкна, че Белград наскоро подписа споразумение за свободна търговия с ръководения от Русия Евразийски икономически съюз.

Северна Македония провежда предсрочни парламентарни избори на 12 април. Националистическата опозиция ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски е силно просръбска, а мини-Шенген звучи като музика за ушите ѝ.

Ясно е, че малък Шенген е в полза на Сърбия. 7-милионната страна без излаз на море (Югославия беше 23 милиона) има силна нужда да се наложи в една по-голяма рамка. А малкият Шенген има потенциала да включи в себе си население от общо 12 милиона.

Албания никога не е била част от Югославия, така че присъствието ѝ в инициативата е добре дошло: тя осигурява достъп до Адриатическо море, замествайки Черна гора, Хърватия и Словения. Има и бонус: всичко това е наистина унизително за Косово.

Изводът, който можем да направим, е, че при липса на ясни шансове за членство в ЕС, бъдещето на Западните Балкани ще бъде повлияно, както от външни, така и от вътрешни играчи. От друга страна мнозина биха казали, че Велика Сърбия е все пак по-добре от Велика Албания.