А ако коронавирусът достигне Африка?

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

В атмосфера на нарастващата загриженост относно епидемията от коронавирус, министрите на здравеопазването на ЕС ще се съберат в Брюксел в четвъртък (13 февруари), за да обсъдят готовността на Европа да се изправи срещу потенциална мащабна епидемия от вируса.

Срещата се провежда след предупреждение от професор Габриел Лян, председател на медицинската катедра за обществено здраве в Хонконгския университет, който заяви пред The Guardian , че коронавирусната епидемия може да засегне близо две трети от световното население, ако необходимите мерки не бъдат взети.

Но докато Европа засилва усилията си за борба с разпространението на вируса, цял континент изцяло отсъства от дискусията.

Световната здравна организация (СЗО) изрази загрижеността си, че огнището може да се разрази извън Китай и вирусът да се разпространи в страни с по-слаби здравни системи.

Въпросът обаче е помислила ли е СЗО какво би причинила мащабна коронавирусна епидемия в Африка?

Въпреки че до момента няма потвърдени случаи на коронавирус на континента, някои съмнения за подобни случаи вече се появиха.

В понеделник представител на ЕС заяви пред EURACTIV, че възможността коронавирусът да достигне Африка е въпрос, който буди безпокойство в Брюксел, предвид тесните отношения на Африка с Китай.

“Най-уязвимите здравни системи в световен мащаб се намират в Африка”, заяви официалният представител.

Здравните системи в много страни на континента вече изнемогват, а президентът на Кения Ухуру Кениата наскоро призна, че страната не е подготвена да се бори с болестта.

“Нямаме капацитета да построим болници за седем дни. В рамките на ограничените ни ресурси трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че ще държим вируса далеч”, заяви Кениата, цитиран от Американското национално обществено радио.

През последните няколко десетилетия икономическите връзки между Китай и Африка нарастват експоненциално, като от 2009 г. насам Китай е най-големият търговски партньор на Африка.

Според информация от китайските държавни медии, на континента живеят над един милион китайски работници и предприемачи.

Тук е нужно е да споменем и че няколко авиокомпании, включително “Етиопия еърлайнс” и “Еър Алжир”, попаднаха под вълна от критики заради решението си да не прекратят полетите си до Китай, включително и един до Чунцин, район в съседство на този, откъдето болестта произхожда.

Може ли Европа да си позволи да не включи съседния си континент в стратегията си за ограничаване на вируса? Предвид близките ни връзки с Африка, това не бива да се случва.