Да унищожиш Варшава за половин секунда

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Руски стратегически ядрени ракети "Ярс" на Червения площад по време на традиционен парад по случай Деня на победата по време на последната репетиция на Червения площад в Москва, Русия, 07 май 2019 г. На 9 май Русия отбелязва 74-та годишнина от победата във Втората световна война над нацистка Германия и нейните съюзници. Този празник е най-обичаният в страната. Съветският съюз загуби 27 милиона души във войната. EPA-EFE/МАКСИМ ШИПЕНКОВ

За пръв път от 60-те години на миналия век мръсната руска война в Украйна отвори кутията на Пандора, откъдето може да излезе ескалация, водеща до ядрена война.

Основният проблем за Русия е, че войната не върви по план. Конвенционалната война изглежда за нея е провал. Ето защо по руската телевизия водещите (или по-скоро официалните пропагандатори) и техните гости (военни експерти) заплашват Запада с ядрено унищожение. Един от тях заяви, че Западът се страхува от ядрена война и следователно Русия трябва да покаже, че е готова за нея, „че я обича, че ѝ харесва да я води“. Друг експерт говори за унищожаването на Варшава, столицата на Полша, „за половин секунда“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг реагира на 22 март, като заяви, че „Русия трябва да спре ядреното дрънкане на оръжия“, наричайки го „опасно и безотговорно“.

„Русия трябва да разбере, че никога не трябва да се води ядрена война и че тя никога не може да я спечели“, заяви генсекът на НАТО, като припомни, че в миналото, Русия се е съгласявала с тази теза.

Но нещо явно се променя.

За Русия ядрената червена линия е свързана с това дали са застрашени нейните основни интереси. Путин е казвал, че свят без Русия не трябва да съществува.

В този смисъл Русия би могла да приеме като претекст за използване на ядрено оръжие не само присъствието на чужди войски в Украйна (независимо дали става въпрос за „зона, забранена за полети“ или за мироопазващи сили на терен), но и изявления, възприемани като крайно враждебни, като „санкции, целящи унищожаването на Русия“.

Руската федерация наистина е крехка, по същия начин, по който беше и СССР, и ще стане още по-крехка, когато санкциите започнат да хапят. Възприеманата от Запада цел за унищожаване на Руската федерация наистина може да бъде casus belli, което да оправдае (по логиката на Кремъл) използването на ядрени оръжия.

В този смисъл западното послание не бива да бъде излишно агресивно. Западният отговор, който наистина включва безпрецедентни санкции, има за цел да спре войната, а не да унищожи Русия. Санкциите не са акт на война.

При сценарий, при който Русия губи войната, която е започнала, Кремъл ще търси провокация, за да оправдае използването на неконвенционални оръжия, с които Русия отново да изглежда силна и способна да диктува следвоенните преговори.

В елитни университети като Станфорд се провеждат симулации на стъпките, водещи до ядрена война. Твърди се, че данните се използват за обучение на новите президенти на САЩ.  Писателите също се вдъхновяват от тях в своите шпионски романи.

С войната в Украйна светът достигна прага, при който само броени стъпки в рамките на няколко дни могат да доведат до ескалация, водеща към нов Холокост.

По данни на германското разузнаване, Русия може да използва химически оръжия в Украйна. Съобщава се, че в преки разговори Шолц е предупредил Путин да не използва биологични или химически оръжия в Украйна, като му е казал, че подобна стъпка би била „неприемлива и непростима“.

Безучастен ли ще остане Западът, в случай че Русия използва химически оръжия? Да предположим, че ще последва асиметричен военен отговор – вероятно по руски кораб някъде в Световния океан.

След това Русия ще отвърне на удара, вероятно като унищожи с ядрено оръжие символична цел. Варшава отговаря на всички изисквания.

Тогава САЩ ще трябва да решат дали да извършат ядрена атака срещу Русия, знаейки, че Русия ще отвърне на удара и ще убие десетки милиони американци. Предполагаме, че това ще бъде трудно решение. Ако САЩ не изстрелят балистичните си ракети в отговор на удара върху Варшава, Путин ще е унищожил НАТО и ще заяви, че е постигнал целта си.

За разлика от страните от ЕС, САЩ разполагаха с много надеждна разузнавателна информация за подготовката на Русия да нахлуе в Украйна. Какво ще каже Байдън на лидерите на ЕС при закрити врати е въпросът, който всички си задават.