Драконът разперва криле над Афганистан

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Празнуване на китайската лунна Нова година в центъра на Лвов, Украйна, 24 януари 2020 г. [EPA-EFE/MYKOLA TYS]

Китай се стреми да запълни празнината в политиката и сигурността в региона, след като американските войски и Западът напуснаха Афганистан, за което отдавна бяха подготвени, пише Джесика Танеха, журналист от Делхи.

С възраждането на силата на талибаните в Афганистан сегашната позиция на Запада е в застой и не може да запълни вакуума във властта. Крайният срок за изтегляне на американските сили се приближава, което позволява на Китай да увеличи значително активността в размирната страна. Освен икономическите и дипломатическите амбиции, Китай се стреми да запълни политическата празнина и проблемите със сигурността в региона. За Китай Афганистан е стратегически източник, който ще позволи на драконовата нация да затвърди своята власт в Азия. Афганистан, известен още като „гробище за амбициите на империите“, остава непобедим от западните сили. Сега Китай вижда възможност да бъде миротворец и да попречи на насилието да излезе извън контрол. Всъщност китайският външен министър Уанг наскоро прие девет високопоставени представители на талибаните, за да обсъдят въпросите на мира и сигурността.

Внезапният интерес на Пекин към региона не трябва да е изненада. В продължение на много години Китай лобира пред талибаните и техните съюзници за укрепване на отношенията. Тъй като Съединените щати напускат Афганистан, Китай има възможност да действа безнаказано и да бъде в пряк контакт с талибаните. Китайската търговска подкрепа за контролирана от талибаните държава ще окаже силно влияние в региона. Афганистан има богати запаси от мед, въглища, желязо, газ, кобалт, живак, злато, литий и торий, които се оценяват на над 1 трилион долара. Китай няма да се откаже от своята инициатива „един пояс и един път“. С талибаните, които се грижат за възстановяването на региона, Китай ще осигури развитие на инфраструктурата, необходимо за възстановяване на нацията, като в крайна сметка ще потопи в дългове Афганистан и ще поеме контрола над неговите основни активи.

Освен икономическите печалби, Китай има сериозни опасения за сигурността в региона. Автономният район Синдзян  в Северозападен Китай е изправен пред възраждане на тероризма, проникнал през коридора Вахан, който е на границата с Афганистан.

Китайски анализатори смятат, че екстремисти и терористични групи няма да навлязат на нейната земя през коридора  Вахан, те вероятно ще застрашат Китай през страните от Централна Азия, ако ситуацията се влоши. Китай иска да осуети всички усилия, които биха могли да спомогнат за разширяването на Източнотуркестанското ислямско движение, уйгурска сепаратистка организация, която се стреми да създаде независима държава. Миналата година САЩ премахнаха тази организация от черния списък с организациите, като оставиха Пекин разочарован и беззащитен.

Китай се притеснява, че през последната година тази организация  може да е увеличила своите логистични и финансови ресурси, работна ръка и оръжия. На неотдавнашната среща с външния министър Ван И талибаните увериха, че ще подкрепят Китай и ще забранят влизането на уйгурски бойци от провинция Синдзян.

В световен мащаб Китай е изправен пред критики и наказателни действия за принуждаване на един милион уйгурски мюсюлмани да работят в  лагери.  Тъй като и талибаните, и Пакистан мълчат за отношението на Китай към уйгурските мюсюлмани, половината от битката вече е спечелена в региона.

Освен това включването на Афганистан в Китайско-пакистанския икономически коридор би помогнало на Пекин да подобри регионалния си икономически профил. Границите, контролирани от талибаните, често се превръщат в риск за безопасна търговия. Съюзявайки се с контролираното от талибаните правителство, Китай полага бъдещи основи за контролиране на важни търговски пътища. Доминирането на Китай в региона ще му позволи да монополизира ресурсите и да контролира износа.

Докато правеше дипломатически обиколки из Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан, Ван И обсъди подробно темата за  Афганистан, надявайки се да получи подкрепа от държавите от Централна Азия за постигане на стабилност в разкъсаната от войната нация. Междувременно някои критици описват усилията на Китай да се ангажира с възстановяването на Афганистан като „следващата империя“, която да влезе в „гробището“.

Стратегията на Китай за справяне с контролираната от талибаните нация е да се ангажира с икономически въпроси, които не застрашават контрола на терористичната организация. За да процъфти икономически, Пекин ще трябва да засили механизма за сигурност в региона. И САЩ, и НАТО, с по-големи активи от Китай, не успяха да постигнат мир в региона, а намесата на Пекинсамо ще влоши положението допълнително.

Дейностите на Китай в Афганистан ще бъдат защитени от нелиберални държави и съюзници, които търпеливо чакаха да се отърват от западното влияние в Азия, неговите компрометиращи маневри могат да провалят процесите по възстановяване на мира за десетилетия напред. Нещо повече, Китай явно ще използва нестабилността в Афганистан като извинение да проектира своята военна мощ в международен план за първи път от десетилетия.

В продължение на много години Китай се изолира от региона и отказва да се меси във вътрешните въпроси на Афганистан. Сега политиката на Китай за „ненамеса“ изглежда изглежда по различен начин. Такава, която ще даде прекомерна власт на нация, обсебена да управлява света.