Европейското бъдеще на Северна Македония не зависи от Каракачанов

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Вицепремиерът и воненен министър Красимир Каракачанов. [Дневник]

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов би желал голям брой хора да повярват, че ВМРО е фактор при вземането на решението дали ЕС да започне преговорите за членство със Северна Македония, пише Красен Николов.

Красен Николов е старши редактор в EURACTIV България.

В неделя пред Нова телевизия Каракачанов заплаши премиера Бойко Борисов, че ако България не се обяви против началото на преговорите, ВМРО ще напусне властта. Каракачанов настоява София да държи Скопие на къса каишка, докато “не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония”.

На 17 октомври лидерите на ЕС трябва да решат дали да дадат начало на преговори за членство на Македония и Албания. Решението се взима с абсолютно мнозинство. В случая с ВМРО, може би още по-важно е, че местните избори в България са на 27 октомври.

“Не обичам да поставям условия, но мисля че това е фундаментален въпрос. Ако не се постигне съгласие, моите колеги в парламента ще напуснат управлението”, обяви Каракачанов.

Истината е, че вицепремиерът обича и сравнително често поставя условия. Тактиката на ВМРО е да се позиционира в публичното пространство през подобни ултиматуми, които работят за укрепване на електората на националистите, а повечето български медии  забравят да питат след максимум  три дни. Каракачанов е наясно, че поне в деня на изричането си заплахите създават впечатление, че ВМРО има тежест. Така се трупа актив за вътрешна употреба.

ВМРО в момента няма игра извън властта. Военният министър управлява ресор с огромен бюджет и му предстоят сделки за покупка на военни кораби и машини за пехотата на стойност над 2.5 милиарда лева. С участието си в управлението партията получава добра видимост, възползва се подкрепата на проправителствените медии и укрепва. Това пролича на европейските избори, когато ВМРО успя да пласира двама членове на Европейския парламент.

Сега партията на Каракачанов използва нарастващата популярност на евродепутата Ангел Джамбазки на кметските избори в София. Целта е ВМРО да се позиционира като абсолютно незаобиколим фактор за ГЕРБ в управлението на София, която е ключов град за премиера Борисов. ВМРО има големи планове и за Пловдив. Когато се готвиш да направиш нова изгодна сделка с ГЕРБ, нямаш ползи от разваляне на старата.

Какво на този фон означават някакви си исторически неразбирателства със Северна Македония?

Дори и лидерите на ЕС да дадат начало на преговорите, Каракачанов още дълги може да заплашва, че ще блокира членството на Скопие, което е с твърде неясна перспектива .

Извън това, премиерът Борисов не би похарчил емблемата на българското председателство на Съвета на ЕС – европейската перспектива на Западните Балкани. Още повече, не би го направил с аргументи, които дори не би могъл да обясни на останалите европейски лидери. Гоце Делчев бил българин по произход, но македонците го чувствали като свой и затова държали да си го почитат като македонец.

Блокирането на Скопие от София би представлявало и съмненителен нов подарък към Москва след задействането енергийните проекти „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“. Борисов обича да е добре с всички и не би желал да бие толкова на очи на Европейския съвет.

Красимир Каракачанов твърди, че Северна Македония нарушава договора за добросъседство с България, но формално това не е установено изрично. Започването на преговори за общото минало на двата народа не означава, че македонците са длъжни да приемат безусловно българските аргументи, за каквото настоява Каракачанов.

Истинско нарушаване на добросъседските отношения би имало, ако Борисов гласува срещу Северна Македония и в полза на Албания на Европейския съвет. Така той напълно безсмислено би похарчил 30 години усилия на българската дипломация, започнали с признаването на независимостта на Скопие и би сложил край на всякакви усилия за нормализация на отношенията. Би предизвикал излишен скандал и учудените погледи на европейците дори преди новата Европейска комисия да е започнала работа.

Каракачанов знае това, както Борисов знае, че заплахите на вицепремиера са игра за пред публиката.  През февруари тази година Каракачанов обяви, че ще подаде оставка от правителството и ще мине в опозиция, ако парламентът не приеме концепцията му за интеграция на ромите. Парламентът, разбира се, не прие концепцията, а вицепремиерът предпочете да забрави темата и да остане във властта.