Ердоган разиграва Европа, защото Тръмп му даде възможност

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Ердоган и Тръмп в Белия дом на 13 ноември 2019 г. [Erik S. Lesser/EPA/EFE]

Шоуто, което Ердоган реши да разиграе точно сега, е в голяма степен резултат от зелената светлина, която американският президент Тръмп му даде през октомври да навлезе в Сирия, като изтегли американските войски.

Ивета Чернева пише по въпроси на сигурността, геополитиката, човешките права и устойчивото развитие. Тя е автор на току-що излязлата книга „Тръмп, европейската сигурност и Турция“.

Oще когато Белият Дом излезе с изявление на 6 октомври миналата година, че американските сили се изтеглят от пътя на Турция, поне в България на мнозина ни стана ясно, че нищо добро не ни чака.

Ердоган си влезе в Сирия като цар и започна да си разиграва коня. Преди няколко дена даже обяви пред съпартийци, че провинция Идлиб в Сирия вече е турска територия.

33 убити турски войници в Сирия бяха голям удар, но това е нищо в сравнение с това, което Ердоган е спечелил.

Нагли са амбициите му да продължава да очаква помощ в Сирия от НАТО, докато страната му налага вето на плановете за сигурност на Балтийските републики и Полша, докато Алиансът не признае кюрдската YPG за терористична организация. Това си е чист шантаж.

Военна помощ за Турция от НАТО никога няма да се материализира. За член 5-ти не може да се говори. Все пак Турция навлезе в Сирия, а не обратното. Затова и член 4 за свикване на консултации е най-многото, на което Турция може да се надява, и тя вече го използва миналата седмица.

Турски говорител обяви, че над 100,000 са бежанците, които Турция е пропуснала към Европейския Съюз. Ердоган заплаши, че „милиони“ идват. Когато другите лостове не са дали успех за Ердоган, на ход са бежанците. Това е шоуто, което гледаме сега.

Борисов ще се опита да служи като посредник между ЕС и Турция, той направи това в понеделник и ще продължи през следващите дни.

Мисля си за тези, които не обръщаха внимание на турското навлизане в Сирия. Все пак ставаше въпрос само за кюрдите, нали така. В ЕС, на кого му пука за кюрдите?

Когато гледаме на новия епизод с бежанците, сигнал и до нашия праг, не трябва да забравяме каква е истинската мотивация на Ердоган, и да си спомним, че Тръмп му даде зелена светлина.

Шефовете на трите ЕС институции ще се срещат с гръцките лидери във вторник в Гърция, но това ще е само символична среща. Истинският разрив в диалога не е между ЕС институциите и Гърция, а другаде.

Плановете на Ердоган са да има още много драматични сцени на границата с ЕС. Ще има още страдание, а турската пропаганда ще се възползва максимално.

Последният бежански епизод ще свърши, когато Ердоган каже. Турският лидер каза, че „милиони“ бежанци ще влязат в Европа. Но не са нужни милиони. Няколко хиляди бежанци и няколко смъртни случая ще са повече от достатъчни за това, което Ердоган е наумил – да унижи Европейския Съюз.