Загадката „Три морета“

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Shared-Link-The-Hub-Article-Templates-Options-2-800x450-1 [Кабинет на президента на България]

София е домакин на среща на върха на инициативата „Три морета“. Събитието ще се проведе в четвъртък и петък (8 и 9 юли), в много неудобно време – точно преди изборите в неделя.

Не е добре, когато геополитиката пречи на политиката. „Три морета“ се възприема като инициатива, подкрепяна от САЩ, въпреки че беше официално стартирана през 2015 г. от Полша и Хърватия. В нея участват 12 държави от ЕС на ниво президенти, предимно от Източна Европа (от север на юг: Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Румъния и България). Тези страни свързват географското пространство между три морета – Балтийско, Адриатическо и Черно.

Срещата на върха в София се провежда в момент, когато Черно море се превръща във все по-опасно място в Европа, а и в света.

На картата се вижда как 12-те страни се събират и образуват защитна стена – която изглежда като преграда срещу Русия, срещу китайската инициатива „Един пояс, един път“, или и двете.

Инициативата „Три морета“ до голяма степен отразява предходна китайска инициатива, 16+1, която има за цел да популяризира „Един пояс, един път“. Сега при управлението на Джо Байдън 16+1 вече не е на мода, като някои от членовете напускат инициативата.

„Три морета“ се обвърза геополитически през 2017 г. Тогава на срещата на върха във Варшава, бившият американски президент Доналд Тръмп опита да закърпи отношенията с източния фланг на европейските съюзници, след напрегната среща на НАТО два месеца по-рано. Също и през 2018 г. в Букурещ, когато тогавашният американски секретар по енергетиката Рик Пери добави към инициативата енергийното измерение и известно финансиране, с цел намаляване на енергийната зависимост от Русия. Този път Байдън се включи с видеообръщение.

Има известена възможност „Три морета“ да станат „Четири морета“, защото за първи път гръцки президент ще присъства на срещата в София. Това може да означава, че има интерес от страна на Гърция да добави Егейско море към палитрата.

В България геополитиката винаги е разделяла. Голяма част от електората подкрепя западната ориентация на страната. Друга част обаче призовава за неутрални позиции и дори по-близки, или братски отношения с Русия.

Преди толкова важни избори като тези в неделя, с които се очаква да се излезе от задънената улица след изборите през април, които не успяха да излъчат управляваща коалиция, геополитиката обърка българската политическа сцена.

Геополитическото значение на инициативата „Три морета“ вероятно е преувеличено. За хора, които обичат конспиративни теории, или се идентифицират като антиваксъри, инициативата е абсолютното зло.

За антиевропейските и проруските политически сили като „Атака“ на Волен Сидеров, „Възраждане“ на Костадин Костадинов или „Лява алтернатива“ на бившия премиер Жан Виденов, „Три морета“ също е златна мина. Инициативата им дава повод да критикуват проамериканската политика на президента Радев и основните политически партии. Въпреки че нито една от тези сили не се очаква да премине бариерата от 4% за влизане в парламента, те ще се възползват от отзвука на международното събитие, за да „откраднат“ гласове от партии с потенциал да образуват коалиционно правителство.

От дясната страна на политическия спектър също има критики срещу Радев. От една страна, че не е достатъчно прозападно настроен и строг по отношение на Русия, а от друга за неясната позиция относно целите на инициативата „Три морета“. Радев се фокусира върху бизнес възможностите на инициативата, като се опира на модерния жаргон на ЕС за „свързаност“. (Между другото, Комисията подкрепя „Три морета“, а заместник-председателят Маргрете Вестагер е в София.) Според българската визия „Три морета“ е кооперативна платформа насочена към засилване на сближаването и конвергенцията в рамките на ЕС.

Критиците на Радев посочват отсъствието на  президентите на някои от участващите държави. Например Австрия е представена на по-ниско ниво. Коментатори, които подкрепят Радев твърдят, че българският държавен глава не трябва да бъде критикуван за това и че всъщност Австрия е проруски настроена, тъй като подкрепя проекта „Северен поток 2“. Тази критика, разбира се, е нечестна, идваща от България, която по време на предишния премиер Бойко Борисов е инвестирал в „Турски поток“, друг проект подпомаган от „Газпром“.

Както за обществото, така и за политиците, дори и тези на най-високо ниво, инициативата „Три морета“ е това, което те искат да видят в нея. Няма нищо лошо в това – противопоставянето в дебат не е толкова лошо нещо освен ако фалшивите наративи не се отразяват върху изборите.