Исторически ревизионизъм на стероиди

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

През 2020 г. Европа ще отбележи 75-годишнината от края на Втората световна война и от освобождението на германския нацистки концентрационен лагер Аушвиц. С наближаването на възпоменанията обаче виждаме как манипулирането на историята за политически цели се завръща с пълна сила.

В края на 2019 г. именно руският президент Владимир Путин отново отрови политическата обстановка в последната си схватка с историческата памет.

Защитавайки нацистко-съветския пакт Рибентроп-Молотов от 1939 г., Путин заяви, че Полша е частично отговорна за избухването на войната, за сблъсъка между Хитлер и европейските правителства. Същевременно Путин отрече отговорността на съветска страна.

Ако разпространението на лъжливите твърдения не е достатъчно, Путин продължи с прехвърлянето на отговорността за Холокоста на Варшава.

„Това е исторически ревизионизъм на стероиди“, отговори Дейвид Харис, председател на Американския еврейски комитет (AJC), докато думите на Путин бяха категорично отхвърлени от посланиците на Израел, САЩ и Великобритания във Варшава и Асоциацията на еврейските религиозни общности в Полша.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки направи изявление в четири страници, в което обвини руския президент в „повтарящи се лъжи“, след като полското външно министерство заяви, че думите на Путин приличат на „пропаганда от времето на сталининския тоталитаризъм“.

В момент, в който възходът на популизма се превърна в оръжие в европейските политически дебати, Путин се нуждае от спешен урок по история и той трябва да дойде под формата на силен, общ европейски отговор на фалшифицирането на историческите събития.

В крайна сметка, както еврокомисарят Вера Йоурова напомни на евродепутатите в сряда (15 януари), „Европейския съюз бе формиран от пепелта на Втората световна война и Холокоста“, докато студената война разделяше света.

По време на изявлението си към евродепутатите в Страсбург в дебат за изопачаването на европейската история и възпоменанието по повод на Втората световна война, тя подчерта, че тези спомени лежат в „основата на европейския проект и са отговорност за бъдещето“.

„Тези исторически факти не се оспорват“, добави Йоурова и „Европейската комисия напълно отхвърля всички неверни твърдения, които се опитват да изопачат историята на Втората световна война или да представят жертвите като Полша в ролята на извършители.“

Това обаче не е първият път, когато провокативното тълкуване на историята на Путин води до политически конфликти между двете държави и в Европа като цяло.

Руският президент е развил мания по въпроса, вероятно в стремежа си да загърби собствените си вътрешни и външнополитически провали, с помощта на агресивния алтернативен разказ за ролята на страната си във формирането на историята на континента.

Всъщност от 19-и век споменаването на славна история, изобилстваща от жертви, е сред най-силните инструменти за изграждане на нациите навсякъде по света.

Но дискусиите за извършителите, жертвите, отговорността и културата на възпоменание обикновено служат като боеприпаси в разгорещените дебати, ако фактите бъдат изкривени и представени в полза само на едната страна.

Европа трябва да разбере, че в съзнанието на Путин историята е един от любимите инструменти за дезинформация, конфликти и пропаганда – нещо, което британският историк Тимъти Снайдер определя като „шизофашизъм“.

„Истинските фашисти наричат ​​противниците си фашисти, обвиняват евреите за Холокоста и разглеждат Втората световна война като аргумент за продължаване на насилието“, пише Снайдер в книгата си: „Пътят към несвободата“.

Истината има значение. Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. Онези, които изопачават историята, не го правят от добри намерения. И би било разумно Европа да го запомни.

ОТГОВОРНОСТ: Всички мнения в тази колона отразяват мнението на автора (ите), а не на EURACTIV.COM Ltd.