Кой е наZист?

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Руснаци държат плакат с буква Z и надпис "За Путин!“ по време на концерт по случай 8-тата годишнина от обединението на Крим с Русия на стадион "Лужники" в Москва, Русия, 18 март. EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK

Путин настоява за „денацификацията“ на Украйна. При Владимир Путин обаче Русия се превърна в тоталитарна държава, поразително напомняща нацистка Германия.

Най-ясното доказателство за това предположение е, че Путин се е превърнал във вдъхновение за крайнодесните сили и на други места по света. За да защитя тезата си, ще използвам само примера на страната, която познавам най-добре.

Ключов елемент в аргументите на Путин, които обясняват войната, която започна, е предполагаемата необходимост от „денацификация“ на Украйна. Обясненията имат за цел да ударят по чувствителността на руснаците по голямата тема за Втората световна война. Руснаците наистина дадоха най-много жертви и положиха най-голямото военно усилие усилие за безусловната капитулация на нацистка Германия. Сравняването на „Великата отечествена война“, както я наричат ​​руснаците, с тяхната сегашна мръсна война срещу Украйна, изглежда неуместно на Запад, но не и за всички в Русия.

Откакто Путин е на власт, сталинизмът е реабилитиран, сталинистките престъпления стават табу, което се потвърждава със закриването на правозащитната група „Мемориал“, включително военни епизоди като избиването на 22 000 полски офицери и интелигенция в катинските гори. Там историята бе пренаписана. Съответно, Западът е обвинен (до известна степен с право), че е използвал срещу Русия нацистки престъпници в проекти като американския проект за ядрена бомба и ракети по време на Студената война.

Историята наистина е сложна, но не и в Русия. Пропагандистите на Путин опростяват нещата – „колективният Запад“ е нещо като наследник на нацизма и неговата цел е унищожаването на Русия. Съответно основната заплаха за Русия днес идва от Украйна, където вилнеят неонацистки организации, като батальона „Азов“, наброяващ 900 души. И където се възхвалява крайно десният украински политик от периода на Втората световна война – Степан Бандера. Руснаците вярват, че в Украйна се подготвя терена за американски бази и ракети, насочени към Русия.

За Путин няма значение дали руската пропаганда е успешна навсякъде. Достатъчно е, ако работи у дома и е добре приета в някои части на света и в някои кръгове в западните общества.

Когато интервюирах руския посланик в ЕС Владимир Чижов на втория ден от войната, го помолих да уточни кои са нацистите в Украйна, а той каза, че това са тези, които маршируват с нацистки поздрав и които прославят Бандера.

Попитах го дали Русия ще нахлуе в моята страна, България, със същото извинение. Както във всяка друга страна, която познавам, в България има крайнодесни движения, които могат да бъдат наречени неонацистки.

Той каза „не“, защото поне по думите му България не е издигала паметници на неонацистите. (Той не каза това, което очаквах – че Русия няма да ни нападне, защото сме в НАТО.)

Но интересното е, че в България партиите, които могат да бъдат определени като неонацистки, издигат транспаранти, прославящи Владимир Путин. Исторически най-старата от тях е „Атака“ на Волен Сидеров. Последният, който използваше символи на пронацистки български организации през Втората световна война (Бранник), бе наречен от германската преса „човекът на Путин в България“. Той се втурна да признае анексията на Крим през 2014 г. и се зарече да свали българския кабинет, в случай че се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия (но не успя).

Днес Сидеров и „Атака“ все още съществуват, но рейтингите им паднаха, защото новата сила „Възраждане“ взе на въоръжение същата реторика. Водени от Костадин Костадинов, подмладен вариант на Сидеров, „Възраждане“ придоби популярност благодарение на своята антиваксърска и пропутинска реторика. Те наричат ​​себе си „единствените истински патриоти“ и  водят война срещу „чужди фондации и НПО“. Тяхната идеология може да бъде описана като национал-социалистическа (нацистка), а сега са представени в парламента. Всеки ден Костадинов и неговите депутати държат речи в подкрепа на Путин, против НАТО и членството на страната в организацията. Костадинов дори каза, че ще „денацифицира“ България, каквото и да означава това.

Когато гледаме „Възраждане“ развяващи руски знамена, крещящи „НАТО вън“ и „Русия“ на българския национален празник, трябва да осъзнаем, че имаме проблем.

Когато гледаме неотдавнашния митинг на Путин по повод осмата годишнина от анексирането на Крим, не можем да не си спомним за нацистките митинги от 30-те години на миналия век.

Един от лозунгите в Русия днес е „Свят без наZизъм“. Буквата Z, изрисувана в бяло на руските танкове в Украйна, се превърна в символ на путинизма и в България. Точно както символът на нацизма беше свастиката.