Коронавирус в САЩ – Тръмп може да завиди на Европа

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.

Бързо разпространяващият се коронавирус ни принуждава да се върнем в реалността и да се изправим пред грозната истина. Причина е да се адаптираме и да променим поведението си в интерес на всички. Залогът е общото благо. Ни повече, ни по-малко.

Изключителните обстоятелства са едно от малкото неща, които могат да накарат и най-упоритите сред нас да действат, какъвто е и примерът с американския президент Доналд Тръмп от снощи. Макар и да използва любимия си политически инструмент – изолирането на САЩ и превръщането на Европейския съюз в изкупителна жертва – Тръмп скоро ще трябва да погледне истината в очите.

САЩ са една от малкото страни в света, в които няма държавно законодателство за платен отпуск по болест. Нископлатените работници в сферата на услугите в страната просто не могат да си позволят да не работят.

А те са тези, които е най-вероятно да контактуват с още много хора – помислете само за персонала в ресторантите и хотелите. Да споменаваме ли и състоянието на здравната инфраструктура на САЩ…

Някои американски служители се осигуряват от работодателя си, но това не важи за много от работниците на смени. Тези, които не са застраховани, трябва да заплатят от джоба си пълната, често изключително висока сума, за всички здравни разходи. Това включва и тестовете за коронавирус.

Европа обаче не е в състояние да злорадства.

Коронавирусът разкри и лицето на европейската реалност, а то също не е никак приятно: училища без елементарни консумативи и тоалетни с ужасни санитарни условия, лошо оборудвани болници без достатъчно персонал, който въпреки изтощението си работи отдадено.

Ситуацията може да бъде най-добре илюстрирана с пример от Франция, където Франсоа Салашас, невролог в болница Питие-Салпетриер, каза на президента Еманюел Макрон, че държавата може да разчита на медицинския персонал, но “обратното все още не е видно”.

Днес Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC) призова за платен отпуск по болест за всички работещи в цяла Европа. Организацията се аргументира с “опасността за общественото здраве, заради орязването на болничните в държавите членки”.

Профсъюзите цитират данни на Европейската комисия, които сочат, че след финансовата криза през 2008 г. по-голямата част от държавите членки са намалили разходите си за обезщетения за болест.

През последните пет години двадесет и две държави членки са харчили по-малко средства за болнични в сравнение с петте години преди финансовата кризата. ETUC подчерта, че най-големите съкращения са в страните, прилагащи най-строги икономии: Гърция (-7,2% годишно), Испания (-2,3%), Кипър (-1,9%), Ирландия (-0,9%) и Италия (0,5%) ,

Сега, когато здравето и портфейлите ни са поставени под непосредствена опасност, най-доброто, което гражданите и правителствата могат да направят е да реагират бързо, адекватно и солидарно – в името на хората, не само на икономиката.