Липсваща дума, липсваща страна-членка

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Тази седмица турската армия започна въздушни удари, а през втория ден на инвазията в Сирия напредна в района, държан от кюрди в Североизточна Сирия. Европейският съюз гледа почти безмълвен и излезе с предпазливо и размито изявление. Защо?

„ЕС беше парализиран от провокативното вето на Унгария. В продължение на две години и осем срещи се опитвах да убедя колегите си в Съвета на външните министри на ЕС да обсъдят кюрдския въпрос и позицията на ЕС. Сега съюзът е неподготвен и без никаква стратегия”, каза бившият министър на външните работи на Гърция Никос Коциас.

Тази седмица Унгария отново забави изявление на ЕС по външнополитически въпрос. “Шпигел” съобщи, че изявлението е било готово от сутринта, но поради ветото на Будапеща, в крайна сметка е било пуснато в 19:00 часа.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн каза за “Шпигел”l: “Ако не можем дори да излезем с изявление заедно, значи ние сме никой във външната политика”. През това време Франция, Обединеното кралство и Германия заявиха, че работят по силна декларация срещу Анкара.

В крайна сметка ЕС направи изявление, в което осъди инвазията на Турция и обяви, че въпросите по сигурността трябва да бъдат адресирани политически и дипломатически, но не и с военни действия. В изявление на НАТО обаче се казва, че опасенията за сигурността на Турция, която е страна-членка, са “легитимни“.

ЕС гледа да е много внимателен, когато се използва думата “легитимен“. В декларацията на съюза липсваше препратка към кюрдите. И тази липсваща дума описва “капитулацията“ на Европа пред американската програма на Виктор Орбан. Дипломат заяви пpед EURACTIV, че Унгария е забавила декларацията по две причини.

Първо, правителството на Унгария съобщи, че не може да се свърже с министъра на външните работи, тъй като пътувал за Бразилия. После Унгария се противопостави на по-твърда декларация на ЕС, заявявайки, че тя ще провокира Турция, която може да си отмъсти, отворяйки вратите за повече бежанци в Европа.

Позицията на Орбан не е нищо ново. Напомня ми за инцидент на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Малта през 2017, на който присъствах.

В един момент Орбан се изправи срещу Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), заявявайки, че той трябва спешно да се реформира, тъй като решенията му са “заплаха за сигурността на жителите на ЕС и своеобразна покана за емигранти“.

След като речта му приключи, чух представител на правителството на Унгария да казва на представители на ЕНП: “Не се притеснявайте, речта беше одобрена от Вашингтон“.

Фактът, че речта на Орбан не беше посрещната с вълна от аплодисменти, дава основание за оптимизъм. В крайна сметка, ЕНП дълго време беше и ще продължава да бъде ключова политическа сила в ЕС.