Макрон и мозъчната смърт на НАТО. Част втора

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Изглежда, че медицинското състояние на НАТО е фикс идея за френския президент Еманюел Макрон.

В края на 2019 г. коментарите на Макрон за мозъчната смърт на Алианса дойдоха като необходим шок за страните-членки на Алианса. В понеделник (22 юни) Макрон повтори твърдението си, докато коментираше последния инцидент с участието Франция и Турция.

Миналата седмица Париж обяви, че турски фрегати трикратно са осъществили радарно насочване към френски боен кораб, опитал да инспектира товарен кораб по подозрения, че превозва оръжия за Либия в нарушение на ембаргото на ООН.

Френското министерство на отбраната посочи, че френският кораб е искал да провери дали турският плавателен съд Cirkin е пренасял оръжие в Либия. Според френски представители, в отговор Cirkin е изключил системата си за проследяване, скрил е идентификационния си номер и е отказал информация закъде пътува.

Междувременно Турция отрече това изобщо да се е случвало.

Френският министър на отбраната Флоранс Парли повдигна въпроса на министерска среща на НАТО миналата седмица. Осем европейски държави подкрепиха искането ѝ  и военните власти на НАТО започнаха разследване на инцидента между Франция и Турция в Средиземно море.

Инцидентът съживи въпроса, надвиснал над Алианса миналата година. Ставаше дума за поредния спор между две съюзнически страни, в който Турция отново бе намесена.

Коментарите на Макрон за мозъчната смърт на НАТО в края на 2019 г. бяха в отговор на липсата на координация между САЩ и Европа по отношение на офанзивата, която войските на турския президент Реджеп Ердоган започнаха в североизточна Сирия. Тогава Турция не се консултира със съюзниците си от НАТО, но поиска съгласие от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Коментарът на Макрон разтърси членките на Алианса, които по това време водеха финансови спорове.

Според Макрон, скорошният инцидент между Франция и Турция е “една от най-красивите демонстрации за мозъчната смърт” на НАТО – ситуация, която той смята за непоносима.

Макрон отправи критики срещу Анкара и нарече поведението ѝ в региона на Средиземноморието неприемливо. Той се позова на намесата на Турция в Либия и пренебрегването на суверенитета на Кипър, в чиито води турската държава иска да добива нефт и газ.

“Тези действия са несъвместими с международното право и с това, което се очаква от член на НАТО. Несъвместими са и с нашите цели като европейци и страни, граничещи със средиземноморския регион”, добави Макрон.

“Докато ние, членовете на НАТО, европейците и други заинтересовани страни не заявим ясно позицията си, ще оставим играта в ръцете на некооперативните сили”, каза Макрон. “Не искам след шест месеца, година или две да видя, че Либия е в ситуацията, в която днес е Сирия”, добави той.

Първият коментар на Макрон за мозъчната смърт на НАТО наистина послужи като призив за събуждане от летаргията: през март беше обявено създаването на панел от 10 експерти, които да определят бъдещето на Алианса.

Но в дългосрочен план това може да значи и отваряне на кутията на Пандора. Някои от основните задачи на НАТО в момента изглеждат все по-неактуални. Особено след като Тръмп изтегли част от американските войски от Германия. Според бившия му съветник по национална сигурност Джон Болтън Тръмп може да обмисля цялостното излизане на САЩ от НАТО.

Всъщност от военна гледна точка НАТО работи доста добре. Неотдавнашните усилия за борба с COVID-19, координирани от Алианса, го доказаха.

Това, което наистина липсва в НАТО, е политическа визия и съгласуваност между държавите членки. А до момента Макрон не е представил собствени идеи за това как нещата да потръгнат.